Hlavní obsah

Rusko zmodernizuje i své jaderné zbraně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zmodernizuje své konvenční i jaderné zbraně, zopakoval v neděli ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. Podle něj se ale nejedná o nové zbrojní závody, naopak je třeba „resetovat“ vztahy Moskvy s americkou vládou.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Nemyslím si, že bychom byli na začátku nových závodů ve zbrojení. Přinejmenším Rusko se jich účastnit nebude. V našem případě jen prostě nadešel čas modernizovat jaderné a konvenční arzenály,“ prohlásil Lavrov v rozhovoru pro Pátý kanál ruské televize.

Moskva podle Lavrova nestojí ani o pokračování sankčních válek. Vztahy Ruska a USA by podle něj potřebovaly znovu zlepšit, ministr řekl, že by bylo potřeba zmáčknout pomyslné tlačítko „reset“.

O modernizaci ruských zbraní mluvil už v září prezident Vladimir Putin.

Lavrov k tomu v neděli dodal: „Náš zbrojní program je dlouhodobý a zohledňuje naši ekonomickou situaci a také, samozřejmě, potřebu mít efektivní a moderní obranné prostředky k ochraně národních zájmů. V tomto ohledu jsme toho několik let moc nedělali“.

Modernizují všichni

Svůj jaderný arzenál ovšem modernizují všechny země včetně Spojených států. To se nevylučuje s dohodou o snížení počtu jaderných hlavic START, kterou v roce 2010 v Praze podepsal prezident USA Barack Obama a tehdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Spojené státy plánují v příštích 30 letech vynaložit na modernizaci svého jaderného arzenálu zhruba bilión dolarů (téměř 22 biliónů korun).

USA a Rusko vlastní 95 procent všech jaderných zbraní na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám