Hlavní obsah

Z Ukrajiny se stáhlo 70 procent ruských vojáků, oznámil Porošenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko stáhlo z Ukrajiny asi 70 procent svých vojáků. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Petro Porošenko s odvoláním na údaje rozvědky. Podle něj sílí naděje na mírové urovnání.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Petro Porošenko

Článek

„Poslední informace od našeho hlavního vedení rozvědky zní, že 70 procent vojsk Ruské federace se stáhlo za hranice. Dává to další naději na to, že mírové iniciativy mají dobré vyhlídky,” řekl Porošenko podle agentury Interfax-Ukrajina na středečním jednání vlády.

NATO dříve odhadovalo, že na Ukrajině po boku proruských separatistů působí více než tisícovka ruských vojáků, sami povstalci hovořili o třech až čtyřech tisícovkách „dobrovolníků”. Tyto počty se však měly týkat celé doby konfliktu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko vyslání ruských vojáků na Ukrajinu popírá, stejně jako vyzbrojování rebelů.

Porošenko hájí přeskupování sil

Přeskupování ukrajinských vládních jednotek na východě země, na které upozorňovalo v úterý Rusko v obavách z dalších bojů, není podle ukrajinského prezidenta přípravou na útok a ofenzívu, ale snahou o posílení obrany ukrajinského území. [celá zpráva]

„Chceme mír. Ale chceš-li mír, nesmí ti střelný prach zvlhnout,“ citovala Porošenkova slova ruská agentura ITAR-TASS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám