Hlavní obsah

Je to naše země, nepřítel bude drtivě poražen, slíbil Porošenko v Mariupolu

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí dorazil do přístavního města Mariupol na jihovýchodě země. Snaží se tak projevit solidaritu s místními obyvateli, uvedla agentura Reuters. Porošenko také slíbil, že je armáda ochrání před proruskými povstalci, kteří v minulém týdnu postupovali na toto strategické město. Boje zastavila dohoda o příměří. V průběhu prezidentovy návštěvy mělo však být porušeno.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v Mariupolu.

Článek

„Toto je naše ukrajinská země a nikomu ji nedáme,“ napsal Porošenko na svém twitterovém účtu.

Po příjezdu do Mariupolu prohlásil, že armáda u tohoto strategického města upevňuje své pozice. „Nařídil jsem (armádě), aby zajistila obranu Mariupolu řadou raketometů, tanky... a vzdušnou podporou... Nepřítel utrpí zdrcující porážku,“ uvedl.

„Musíme město uhájit, musíme postavit nová opevnění. Moje dnešní diskuse s armádními veliteli budou věnovány právě tomu,” konstatoval prezident podle agentury Interfax. Varoval rovněž, že křehké příměří může být ze strany separatistů kdykoli znovu porušeno.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u poškozeného tanku na předměstí Mariupolu

O půlmiliónové město na pobřeží Azovského moře, ležící na cestě z Ruska k anektovanému Krymu, se ještě nedávno bojovalo. Separatisté označili dobytí města za cíl své protiofenzívy, kterou rozpoutali koncem minulého měsíce, podle Kyjeva a NATO za přímé účasti ruských jednotek.

Avšak svého cíle nedosáhli před pátečním příměřím. Mariupol zůstal v rukou vládních sil, které se však o víkendu dostaly pod palbu i z těžkých zbraní. Zahynula jedna civilistka, čtyři další lidé utrpěli zranění.

Z města předčasně odjet nechce

Do Mariupolu prý Porošenko přicestoval navzdory naléhání tajných služeb, aby cestu odložil. Na webu prezidentské kanceláře bylo záměrně umístěno oznámení, že do města hlava státu dorazí v 13:30 hodin, tedy o dvě hodiny dříve, než prezident do Mariupolu ve skutečnosti přijel.

„Přesně v 13:30 se z povstaleckých pozic ozvala dělostřelecká palba,” uvedl Porošenko.

I přes naléhání bezpečnostních složek Porošenko z Mariupolu předčasně odjet nehodlá.

„Musíme ukázat, že se jich nebojíme. Právě v této situaci je moje místo tady,” řekl prezident na tiskové konferenci.

Kyjev převzal stovky zajatců

Prezident Porošenko také v Mariupolu oznámil, že Ukrajina převzala během příměří od proruských vzbouřenců přes 1200 válečných zajatců. Dřívější zprávy uváděly, že výměna zajatců se uskuteční až ve středu 10. září. [celá zpráva]

Podle podmínek příměří, na němž se Kyjev a zástupci separatistů dohodli v pátek v běloruském Minsku, by si obě znepřátelené strany měly vyměnit všechny zajatce. O jejich přesném počtu nejsou žádné hodnověrné informace, odhady se pohybují v řádech tisíců.

Ruská agentura TASS oznámila, že během pondělní odpolední videokonference se vzbouřenci a zástupci ukrajinské vlády dohodli na výměně první skupiny 30 válečných zajatců. Podle ruských novinářů se již výměna uskutečnila.

„Měníme třicet za třicet, co bude dál, se uvidí,” řekl ruské agentuře vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin. Dodal, že při jednání o výměně zajatců narazily obě strany na problémy, o jejich povaze se ale odmítl šířit. Otevřít cestu k další výměně zajatců má prý další videokonference, která se připravuje na pondělní večer.

Křehký klid zbraní drží

Příměří i přes sporadické incidenty, ze kterých se obě strany vzájemně obviňují, je vcelku dodržováno, konstatovaly dnes agentury AP a Reuters.

„Celkově je příměří dodržováno, avšak zůstává křehké,” uvedl na jednání ve Vídni švýcarský velvyslanec Thomas Greminger, jehož země předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

OBSE, sdružující 57 členských států, má na Ukrajině okolo 250 pozorovatelů. Diplomat dodal, že příští dny budou pro osud příměří klíčové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám