Hlavní obsah

Hollande jemně varoval Rusy, že nemusejí dostat válečné lodě

Paříž

Prezident François Hollande ve středu pohrozil Rusku, že by Francie mohla ustoupit od dodávky objednaných výsadkových lodí Mistral. K takovému kroku by Paříž přistoupila v případě dalšího zostření napětí na hranicích s Ukrajinou.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Francouzská výsadková loď třídy Mistral

Článek

„Současná úroveň sankcí nebrání dodávkám. V případě dalšího růstu napětí a neschopnosti najít řešení, bychom to museli zvažovat. V tuto chvíli je vše v pořádku,“ řekl ve středu listu Le Monde.

Pro Moskvu je varování o to vážnější, že Hollande zatím hovořil jen o první ze dvou objednaných lodí. U té už v červenci naznačil, že její dodávka bude záležet na postoji Ruska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O opci na další dvě lodě není podle francouzského prezidenta možné diskutovat.

Holland doposud tvrdil, že od dodávek nelze ustoupit, i když ho k tomu vyzývaly Spojené státy a další země. Upozornil, že by Paříž musela platit odškodné a zmiňoval též, že by to zvýšilo nezaměstnanost.

Výsadková loď třídy Mistral může přepravovat 16 vrtulníků, čtyři vyloďovací čluny, sedmdesát obrněných vozidel a 450 vojáků. Rozhodně ji nelze označovat za obranné zařízení. První by měla sloužit v tichomořské flotile, druhá v baltském loďstvu.

Rusko pořádá další manévry 

Moskva ale dál pokračuje v konfrontačním postoji a manifestaci síly. Na několika místech své země pořádá rozsáhlá vojenská cvičení, uvedla agentura ITAR-TASS. Jedno za účasti 1200 vojáků se zaměřuje na reakci v případě použití zbraní hromadného ničení. Manévrů se účastní protichemické jednotky i jednotky na ochranu před radiací a biologickými zbraněmi.

V dalším cvičení u Astrachaně se prověřují schopnosti protivzdušné obrany. Zahrnuje i ostré palby raket. „Tři pluky protivzdušné obrany s raketami S-400 Triumf a S-300 Favorit provádějí ostré střelby za pochodu,” řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Klimkov. Jde o pluky, které mají na starosti ochranu Moskvy a centrální části Ruska.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová druhé cvičení odsoudila s tím, že působí jako provokace a a jen eskaluje napětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám