Hlavní obsah

Jako v Kobře 11: Zloději na německých dálnicích vykrádají kamióny za jízdy

Berlín

V nejlidnatější německé oblasti Severním Porýní se rozmáhá kuriózní způsob krádeží. Za jízdy zloději vykrádají nákladní vozidla. Naposledy krádež zaskočila českou spediční firmu, která přepravovala zásilku počítačů a jejich součástek. Tři minuty trvající akce si všiml svědek. Informaci přinesly německé servery s odvoláním na místní policii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejnovější případ se odehrál na dálnici A61 u výjezdu na Rheydt. Auto patřilo spediční firmě z České republiky a také řidič pocházel z Česka. Logistická firma převážela objednávky pro jinou firmu. Kolik balíků zásilek zloději z návěsu ukradli, nebylo sděleno.

Podobná krádež, která vzbudila velkou pozornost, se stala letos v lednu mezi Dortmundem a Kasselem. Tehdy byly ukradeny iPady a iPhony v ceně asi 70 000 eur (asi 1,947 miliónu korun).

Svědek, který středeční zločin viděl a zalarmoval policii, vypověděl, že pachatel šel najisto a nenechal se odradit, ani když na něj signalizoval houkačkou a světly, napsal server rp-online.de.

Podle výpovědi svědka jelo jedno auto pachatele hned za nákladním autem a další vůz zablokoval levý pruh. Z tohoto důvodu nemohl svědek, který jel za autem zlodějů, kolonu předjet. Vypověděl, že zloděj z prvního vozu vylezl střešním okénkem a za jízdy se přes kapotu vozu dostal k nákladnímu vozu, otevřel zadní dveře a vybral odtamtud zboží.

Jako z Kobry 11 

Vše proběhlo velice rychle, za tři minuty bylo po všem. "Pravděpodobně pachatelé hned po krádeži sjeli z dálnice," uvedl ve čtvrtek podle serveru rp-online.de policejní mluvčí Peter Spiertz. Pátrání, které po nich bylo okamžitě zahájeno, bylo každopádně bezvýsledné.

Již před rokem zaznamenala policie v Severním Porýní-Vestfálsku kolem 50 podobných krkolomně provedených krádeží. "Tenkrát se vycházelo z toho, že za tyto zločiny nesou zodpovědnost organizované rumunské bandy," uvedl Spiertz. Tehdy stejně jako v tomto případě se zloději nebáli podstoupeného rizika. "Jsou to vysoce nebezpečné akce. Je to jako v akčním seriálu Kobra 11," dodal policejní mluvčí.

Místní policie nyní zkouší vyhledat vozidlo podle části poznávací značky, které si svědek povšiml. "Když však budeme mít smůlu, půjde o padělané číslo," konstatoval Spiertz. Často si pachatelé podle něj také na podobné akce půjčují vozidla, která jsou přihlášena na jiné osoby.

Zda lupiči věděli, co vozidlo převáží, dříve, než ho vyloupili, policie neví. "Mohli ale také dostat tip od někoho, kdo si auta všiml na odpočívadle nebo na hraničním přechodu," zakončil Spiertz.

Reklama

Výběr článků

Načítám