Hlavní obsah

Polsko a pobaltské státy jsou určeny k záhubě, budou vymazány, pohrozil Žirinovskij

– Moskva

O tom, zda bude na Ukrajině válka, nebo mír, rozhodne jedině ruský prezident Vladimir Putin. Spojené státy a jejich spojenci s tím nic nenadělají. Prohlásil to ruský populistický poslanec a místopředseda Státní dumy Vladimir Žirinovskij a pohrozil, že by Polsko a pobaltské státy mohly být „vymazány z mapy“.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Žirinovskij

Článek

"Pobaltské státy a Polsko jsou určeny k záhubě. Budou vymazány. Nic tam nezůstane. Představitelé těchto trpasličích států by si měli uvědomit, kým jsou," prohlásil v pondělí Žirinovskij v rozhovoru pro ruskou zpravodajskou stanici Rossija 24. Také řekl, že východoevropské země na rozdíl od Spojených států, které jsou daleko, riskují "naprosté zničení".

"Je to jejich vina, neboť nemůžeme přijmout, aby letadla a střely namířené proti Rusku startovaly z jejich území. Musíme je zničit 30 minut před startem," řekl Žirinovskij na adresu východoevropských zemí.

Dodal, že ať jsou plány NATO a Bruselu či nařízení amerického prezidenta Baracka Obamy jakékoli, jsou prakticky k ničemu. "Všechny otázky války i míru, obecně či ty konkrétní týkající se Ukrajiny, vyřeší jediný člověk, a to hlava Ruské federace (Vladimir Putin)," prohlásil.

V úterý si kvůli Žirinovského slovům polské ministerstvo zahraničí předvolalo ruského velvyslance Vladimira Grinina. Ministerstvo ve středu potvrdilo, že se schůzka uskutečnila, podrobnosti o ní ale nesdělilo.

Ukrajinu by dal rozparcelovat

Populista Žirinovskij dal o sobě v souvislosti s děním na Ukrajině vědět také na jaře, když do Polska, Maďarska a Rumunska zaslal dopisy výzvu k rozdělení země.

Foto: Novinky.cz s použitím tvp.info

Žirinovského představa o rozdělení Ukrajiny

Polsko by podle něj mělo v referendu požadovat připojení pěti západních oblastí Ukrajiny, Volyňské, Lvovské, Ivanofrankovské, Tarnopolské a Rovenské, k území Polska. Rumunům a Maďarům by Žirinovskij nechal Zakarpatskou a Černovickou oblast. Ukrajině by zůstala jen centrální část, protože východní a jižní části by připadly Rusku.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám