Hlavní obsah

Naše mírové síly jsou v bojové pohotovosti, prohlásil ruský ministr obrany

– Moskva

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při středeční návštěvě 15. motostřelecké brigády v Samaře, jež je nasazována v mírových misích, řekl, že příslušníci mírových sil musejí být v neustálé hotovosti. Podle něj je v dnešním světě možné, že budou potřeba „neočekávaně“. NATO už během dne varovalo, že ruská vojska by mohla zahájit invazi na Ukrajinu právě v rámci tzv. mírové akce.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu na přehlídce ke Dni vítězství

Článek

„Svět se změnil, změnil se kardinálně. Jak víte z předchozích případů, které se týkají i této brigády, mírotvorné síly mohou být potřeba neočekávaně. To je důvod, proč by divize a brigáda mírových sil měly být v neustálé bojové pohotovosti,“ uvedl Šojgu podle agentury ITAR-TASS.

Podle rozhodnutí kolegia ministerstva obrany „všechny mírové síly musejí mít plný stav tvořený jen profesionálními vojáky a ne rekruty -  a dnes tomu tak je.“

Šojgu na adresu vojáků ještě dodal: „My vám platíme peníze, tak buďte tak dobří a plňte všechny úkoly včas a kvalitně. Jestli se vám to nelíbí - tak sbohem.“

Spotřeba munice vzrostla pětinásobně

Velitel brigády, plukovník Vitalij Gerasimov zdůraznil, že letos objem cvičení a výcviku vzrostl. Při střeleckém výcviku se spotřebovalo pětkrát více munice než dříve. Každý z řidičů obrněných vozidel letos ujel už 2000 kilometrů.

Podtrhl i šíři úkolů, které je brigáda schopna plnit. Kromě mírových operací jsou to i ochrana a odvoz utečenců nebo evakuace raněných či doprovod konvojů s humanitární pomocí.

Vojáci se mají učit cizí jazyky

Agentura ITAR-TASS z ministrovy návštěvy vypíchla fakt, že Šojgu u jednotek nasazených v mírových operacích nařídil zlepšit znalost cizích jazyků, což se týká i výsadkářů. Proto se přijmou tlumočníci a jazykoví lektoři.

Šojgova slova zazněla v den, kdy Severoatlantická aliance varovala, že se u ukrajinských hranic soustředilo na 20 000 ruských vojáků. Podle NATO hrozí nebezpečí, že ruská vojska by mohla vstoupit na Ukrajinu pod zástěrkou mírové mise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám