Hlavní obsah

Separatisté popírají, že by chtěli zabránit přístupu k troskám letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Separatisté na východě Ukrajiny údajně obvinili v úterý Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že slouží zájmům Spojených států a Ukrajiny. V prohlášení pohrozili, že mohou zahraničním bezpečnostním a záchranářským týmům zakázat vstup na místo pádu malajsijského letounu. Posléze to ale vedení separatistů popřelo.

Foto: DigitalGlobe/Handout via Reuters, Reuters

Satelitní snímek místa dopadu boeingu

Článek

V e-mailové zprávě rozeslané médiím zástupci samozvané Doněcké lidové republiky oznámili, že hodlají veškerou spolupráci s misí OBSE zastavit. Celoevropská organizace byla přitom zatím hlavním garantem vyjednávání se vzbouřenci, jež mělo přístup expertů na místo trosek umožnit.

„Od samého počátku nezaujala OBSE neutrální stanovisko a jednala v zájmu Ukrajiny. Ukazuje se, že OBSE je útvar zcela kontrolovaný Spojenými státy,” praví se v prohlášení vzbouřenců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruské agentury ale s odvoláním na vedení Doněcké lidové republiky údajné prohlášení povstalců dementovaly. Povstalecké ministerstvo informací podle agentury Interfax vydalo prohlášení, v němž se k podpoře mise OBSE naopak hlásí.

„Vláda Doněcké lidové republiky dávno a efektivně spolupracuje s misí OBSE," uvádí se ve druhém prohlášení. "Právě v trvalém kontaktu s OBSE byly zajištěny podmínky pro vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu. Za účasti OBSE rovněž pokračují neformální konzultace s ukrajinskou stranou o zastavení palby," uvádějí povstalci.

Není tedy jasné, zda první zpráva vzešla z jejich středu. Na Ukrajině probíhá tvrdá informační válka.

V okolí tragédie se bojuje

Týmy vyšetřovatelů a policistů zatím nemají na místo pádu letadla přístup, protože v bezprostředním okolí se bojuje. Na přepravu k obci Hrabove, kam se letoun zřítil, čekají v Doněcku. Místo pádu trosek má střežit i početný tým ozbrojených nizozemských a australských policistů, kterých má dorazit až 700.

Kyjevská vláda ale v oblasti okolo pádu letadla nedodržuje příměří. Když zaútočila na Šachtarsk, přiblížila se k němu na dvacet kilometrů. Boje navíc probíhají okolo jediné přístupové silnice. [celá zpráva]

Ministři zahraničí Ruska a USA vyzvali ukrajinskou vládu, aby v místě pádu letadla vyhlásila klid zbraní. Kyjev to ale odmítá, podle úterní informace ukrajinského ministerstva zahraničí je možné vyhlásit příměří až v okamžiku, kdy se armádě podaří uzavřít hranice s Ruskem. Ukrajinská vláda se obává, že by povstalci mohli zastavení palby využít k přísunu posil a zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám