Hlavní obsah

Rusové přes hranici ostřelují ukrajinskou armádu, tvrdí USA

Washington

Spojené státy tvrdí, že mají důkazy o tom, že Rusko ostřeluje přes hranici pozice ukrajinské armády. Podle amerického ministerstva zahraničí se navíc Rusové chystají dodat separatistům na východní Ukrajině těžší a silnější raketomety.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na východní Ukrajině.

Článek

USA opakovaně obviňují Rusko z podpory, výcviku a vyzbrojování ukrajinských rebelů, kteří podle nich raketou Buk SA-11 sestřelili i malajsijský boeing nad Doněckou oblastí. Moskva to ale popírá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí americké diplomacie Marie Harfová novinářům řekla, že USA mají důkazy získané z „informací od lidských zdrojů“, že Rusové střílejí přes hranici na ukrajinské vojáky, kteří se separatisty bojují. Uvedla však, že podrobnosti zveřejňovat nebude, aby nekompromitovala zdroje a nevyzradila metody sběru informací.

Na místě pádu malajsijského boeingu mezitím pokračují ve vyšetřování mezinárodní experti. Nadále se v lesích v okolí nacházejí další části stroje.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Kus sestřeleného boeingu u obce Petropavlivka

Pokračuje také převoz ostatků obětí. Pád letadla nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, z nichž 193 byli občany Nizozemska. Tam by měl být během pátku dopraven zbytek rakví s ostatky k identifikaci. Není jasné, zda se podařilo shromáždit ostatky všech obětí.

EU zpřísnila sankce

Nizozemský premiér Mark Rutte současně oznámil, že vysílá 40 neozbrojených vojenských policistů, aby asistovali záchranářům a odborníkům v oblasti katastrofy. Vojáky, až 190, chce vyslat rovněž Austrálie.

Letečtí experti v anglickém Farnborough zatím analyzují záznamy z černých skříněk boeingu.

Foto: Toussaint Kluiters/United Photos, Reuters

Lidé u nizozemského Nieuwegeinu přihlížejí převozu ostatků obětí pádu boeingu na Ukrajině.

Mezitím Evropská unie kvůli postupu Ruska vůči Ukrajině přidala na sankční seznamy jména dalších 15 Rusů a 18 ruských firem a právnických osob. Podrobnosti budou zveřejněny v průběhu pátku. Britský premiér David Cameron a americký prezident Barack Obama však chtějí sankce ještě zpřísnit.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám