Hlavní obsah

Putinovy kritiky poslali za spiknutí na 4,5 roku do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Soud v Moskvě ve čtvrtek uložil trest 4,5 roku vězení opozičním předákům Sergeji Udalcovovi a Leonidu Razvozžajevovi. Podle soudu osnovali spiknutí a podněcovali protivládní nepokoje.

Foto: ČTK/AP

Sergej Udalcov u soudu

Článek

Prokuratura požadovala trest osmi let vězení. Podle žalobců oba politici podněcovali masové protivládní spiknutí v různých ruských regionech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak informovala agentura ITAR-TASS, policie začala Udalcova a Razvozžajeva vyšetřovat po zhlédnutí materiálu k filmu Anatomie protestu 2, který odvysílala stanice NTV. Ruští opozičníci se na záběrech měli scházet s gruzínským politikem blízkým protiruskému prezidentovi Michailu Saakašvilimu a probírat s ním plány masových protestů. Gruzínec Givi Tagamadze měl kampaň platit.

Udalcov byl dosud v domácí vazbě. Jak on, tak Razvozžajev vinu popřeli. Udalcov prohlásil, že jde o obvinění na politickou objednávku Kremlu.

Foto: ČTK/AP

Leonid Razvozžajev

Devět aktivistů ve vězení

Soud už dříve poslal do vězení skupinu demonstrantů, kteří na moskevském Blatném náměstí před dvěma lety protestovali proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Tvrdý střet bezpečnostních sil s účastníky akce tehdy skončil zraněním třiceti policistů a několika desítek protestujících. Zatčeno bylo kolem 400 opozičních aktivistů, z nichž třicítka byla obžalována z různých přečinů, zejména z výtržnictví a napadení policie.

Své tresty si už odpykává devět opozičních aktivistů. Například Maxim Luzjanin dostal 4,5 roku vězení a aktivista radikální Levé fronty Konstantin Lebeděv byl odsouzen na 2,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám