Hlavní obsah

Americké superstíhačky mohou opět do vzduchu, na Farnborough boduje levný bitevník

– Washington/Farnborough

Americká armáda schválila omezené obnovení letů bojových letounů páté generace F-35, které byly uzemněny po červnovém požáru motoru. Je tedy možné, že by se stroj mohl tento týden objevit na mezinárodním aerosalonu v britském Farnborough, kde je vystavena jen maketa. Zájem tam naopak vzbudil levný lehký bitevník scorpion.

Foto: Reuters

Lockheed Martin F-35C americké námořní pěchoty letí nad základnou Patuxent River

Článek

Pentagon sdělil, že představitelé vojenského námořnictva a letectva v pondělí večer schválili pokračování letů, ale s omezeními. Ta budou platit do zjištění a odstranění hlavní příčiny vzplanutí motoru jednoho z letounů, k němuž došlo 23. června na floridské letecké základně Eglin.

Po této události nesměl do vzduchu žádný z téměř stovky strojů F-35. Letouny nesměly od 4. července do vzduchu, protože nebylo jasné, zda se jedná o náhodnou poruchu nebo systémovou chybu všech strojů typu Lightning II.

Foto: Handout, Reuters

F-35 Lightning II v letu

Sdělení ministerstva neuvádí žádné podrobnosti o vyšetřování. Konstatuje pouze, že další informace budou poskytnuty později, ale podle BBC se nejedná o konstrukční chybu.

Letouny F-35 jsou považovány za nejmodernější víceúčelové bojové letouny dneška, které mají ve výzbroji americké letectvo, námořnictvo i námořní pěchota.

Stroj měl původně nahradit letouny F-16, je lehčí než F-22 Raptor, a měl být také levnější. Cena ale narostla a jde o nejnákladnější letecký program Pentagonu za téměř 400 miliard dolarů (skoro osm biliónů korun).

Foto: Reuters

Lockheed F-35A Lightning II na základně Nellis

V plné službě by měly být od příštího roku u námořní pěchoty, v roce 2016 pak v letectvu a o rok později u námořnictva.

Levný bojový letoun  scorpion

Vzhledem k rostoucím cenám moderních bojových letadel vzbudil ve Farnborough velký zájem lehký dvoumotorový stroj společnosti AirLand Scorpion dosahující rychlosti 900 km/hod. Jeho jeden kus by měl stát 20 miliónů dolarů.

Foto: AirLand

Textron AirLand Scorpion s raketami Hellfire

Stroj vyvinutý za 23 měsíců není zdaleka tak dokonalý a ani tak rychlý, ale mohl by zaujmout mnoho zákazníků z třetího světa, kteří si nemohou dovolit nákladná supermoderní letadla.

Společnost ale chce scorpiony dodávat je americkým ozbrojeným silám, aby nemusely využívat drahých letadel v místech, kde nejsou potřeba. Nad Afghánistánem neohrožují spojenecká letadla žádné stíhačky nepřítele, přesto se tam vysílají do akcí supersoniky F-16, jejichž letová hodina přijde na 18 000 dolarů.

Letoun s přímým křídlem a letovou hodinou za 3000 dolarů ale není dílem snílka, za projektem stojí Whit Peters, který byl v devadesátých letech v Pentagonu tajemníkem pro letectvo USAF.

A na projektu se podílí společnost Textron, která vlastní firmy Bell Helicopters a Cessna. Scorpion poháněný motory firmy Honeywell využívá dílů cessen, jako je podvozek nebo vybavení pilotního prostoru.

Foto: AirLand

Textron AirLand Scorpion s raketami Hellfire

Ředitel společnosti Textron AirLand Bill Anderson neuvedl, na kolik firmu vývoj přišel, odhaduje se, že na sto miliónů dolarů. Podle něj to bylo riskantní, ale šlo o rozumné riziko. Odmítl ale označit stroj za levný. Letoun má standardní vybavení, jako jsou vystřelovací sedadla Martin Baker a může nést standardní střely vzduch-vzduch i přesnou munici.

Ať už bude verdikt ke scorpionu jakýkoli, ukazuje, že se na trhu bojových letadel budou nutně objevovat levnější stroje, a že americké firmy nechtějí nechat Čínu a Pákistán vydělávat na prodeji upravených verzí nelicencovaných straších sovětských letadel.

USA zatím nemají takovýto stroj pro své spojence v Africe nebo Latinské Americe, i když dříve je měly. Šlo o lehké ve Švýcarsku dosud využívané nadzvukové stroje Northrop F-5 Tiger II nebo lehká bitevní letadla A-35 Dragonfly, které vyráběla právě Cessna.

Od války ve Vietnamu se v USA pravidelně objevují nápady na vývoj lehkých strojů kategorie COIN pro potlačování nejrůznějších vzbouřeneckých skupin.

Reklama

Související články

USA uzemnily všechny své bojové letouny F-35

Americké letectvo a námořnictvo uzemnily všech svých 97 bojových letounů F-35. Pentagon o tom rozhodl ve čtvrtek kvůli dalším technickým kontrolám po požáru...

Výběr článků

Načítám