Hlavní obsah

Rusové uvěznili ukrajinskou pilotku, Kyjev protestuje proti únosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Ruský soud ve Voroněži ve středu až do konce srpna uvalil na ukrajinskou pilotku Naděždu Savčenkovou (33) vyšetřovací vazbu pro podezření, že se minulý měsíc podílela na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Případ se mezitím stal předmětem diplomatického sporu: Kyjev protestuje proti únosu důstojnice ukrajinského letectva a dožaduje se jejího vrácení. Moskva ale tvrdí, že se prý Savčenková dostala do Ruska jako běženkyně.

Foto: ČTK/AP

O osud pilotky Savčenkové se osobně zajímá ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Pilotku nejprve zajali proruští separatisté na východě Ukrajiny, než se po týdnu marných pokusů o výměnu zajatců najednou objevila ve voroněžské vazební věznici. Podle Kyjeva je to další důkaz, že separatisté těsně spolupracují s ruskými tajnými službami.

"Očekáváme, že ruská strana podnikne kroky k bezpodmínečnému propuštění Naděždy Savčenkové a jejímu rychlému návratu do vlasti," uvedla ukrajinská diplomacie.

Podle Rusů je to agentka

Podle verze ruských vyšetřovatelů Savčenková, jinak členka posádky bitevního vrtulníku Mi-24 ukrajinské armády, během červnové dovolené vstoupila do dobrovolnické jednotky válčící u Luhansku. Tam také předala souřadnice skupiny ruských novinářů a civilistů, kterou vzápětí vládní síly ostřelovaly z minometů. V důsledku toho dva novináři zahynuli.

Savčenková později údajně přešla přes ruské hranice jako uprchlice, byla však rozpoznána a "zatčena v přísném souladu se zákonem". Obvinění vyslechla v přítomnosti obhájce a tlumočníka, vyrozuměno bylo také ukrajinské velvyslanectví.

"Nejednou jsme říkali, že za válečné zločiny, spáchané na území Ukrajiny, budou muset zodpovídat všichni, jak pachatelé, tak objednavatelé," prohlásil mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Avakov. Další na řadě má prý být ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov a dněpropetrovský gubernátor Ihor Kolomojskyj.

Působila v Iráku, vystupovala v televizi

O osud Savčenkové se osobně zajímá ukrajinský prezident Petro Porošenko, který podle agentury RIA Novosti nařídil prokurátorům a diplomatům objasnit všechny okolnosti a podniknout kroky k osvobození pilotky. Podle prezidentových lidí jde o "naprosto nepřijatelnou situaci".

Savčenková, absolventka výsadkářské školy, účastnice mise v Iráku a poté absolventka charkovské univerzity leteckých sil, se již dříve stala veřejně známou osobou, když jako reprezentantka armády vystupovala v několika show a pořadech.

Média připomínají, že spor okolo Savčenkové vzplál zrovna v okamžiku, kdy Moskva vehementně protestuje proti únosu svého občana, syna ruského poslance Valerije Selezňova Romana, kterého američtí agenti zatkli na Maledivách pro podezření z počítačového pirátství a krádeže údajů o kreditních kartách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám