Hlavní obsah

Španělé si zakázali býčí zápasy, v opuštěné aréně jim vyroste největší mešita v Evropě

Právo, vpl

Tam, kde ještě před třemi lety zářili za nadšených výkřiků „Olé!“ toreadoři s muletami, se zřejmě budou modlit v největší mešitě v Evropě muslimové. Katarský emír chce koupit arénu La Plaza Monumental v Barceloně, opuštěnou od 1. ledna 2012, kdy začal platit zákaz býčích zápasů.

Foto: Profimedia.cz

Aréna La Plaza Monumental v Barceloně na archivním snímku.

Článek

Má v úmyslu přestavět ji na největší mešitu v Evropě pro 40 tisíc věřících s minaretem vysokým 300 metrů a je připraven investovat 2,9 miliardy dolarů (58,58 mld. korun). V objektu by nemělo chybět vzdělávací centrum pro 300 studentů, muzeum a středisko pro studium muslimské historie a kultury ve Španělsku.

Mešita by se tak nacházela jen pár bloků od dominanty Barcelony, katedrály Sagrada Família. Celý projekt je jen v počátečním stadiu. Firma Balana Group, majitel stavby, kde mj. vystupovali The Beatles, Tina Turnerová, Rolling Stones nebo Bob Marley, už prodej předběžně odsouhlasila, smlouvu však zatím nepodepsala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Alberto Fernández Díaz, šéf katalánských lidovců, má za to, že islámský svatostánek se do města nehodí. „Obávám se projektu s lidmi a zeměmi, jejichž hodnoty jsou v rozporu s našimi hodnotami,“ řekl listu The Guardian. Dodává, že si dokáže představit jiné využití – jako městský trh, komplex luxusních bytů či zelenou plochu.

Peníze pro FC Barcelonu

Katar má přitom v Barceloně i jiné zájmy. Aerolinie Qatar Airways sponzorují FC Barcelonu a investiční fond katarské armády koupil jeden z nejluxusnějších hotelů ve městě.

Není to poprvé, kdy Barcelona koketuje s plány přeměnit dějiště koridy na mešitu. Poprvé prosazoval tuto vizi v roce 2001 tehdejší starosta Joan Clos, a to pro komplex zvaný Las Arenas. Záměr ztroskotal na sporech s finančníky ze Saúdské Arábie. Dnes tam stojí obchodní centrum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám