Hlavní obsah

Granát zabil na Ukrajině kojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Desetiměsíční dítě zabil na východě Ukrajiny ve městě Antracyt granát vypálený z granátometu. Uvedla to ve středu Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroje z vedení protiteroristické operace. V noci na středu bylo na několika místech porušeno příměří. Americký viceprezident Joe Biden trvá na vyslání nezávislých pozorovatelů.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Separatisté v Seversku tlačí auto před bojem o Krasný Lyman.

Článek

Granát zasáhl kolem osmé večer dětské hřiště v Parkové ulici. Obětí se stal Egor Oleksandrov. Antracyt není mezi městy, kde probíhala pozastavená protiteroristická operace (ATO) proti separatistům. U města je ale kontrolní stanoviště ukrajinských vládních sil, které bylo noci ostřelováno.

Dmytro Tymčuk z Centra pro vojenskopolitická studia uvedl, že se separatisté v noci ke stanovišti přiblížili: „U Antracytu teroristé ostřelovali kontrolní stanoviště sil ATO. Podle předběžných údajů šlo o dělostřeleckou palbu. Bez obětí mezi příslušníky bezpečnostních sil.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při přestřelce mezi místními bojovníky a ukrajinskou armádou zahynula v Luhansku ženaVideo: Reuters

Tymčuk dodal, že Antracyt nebyl jediným místem, kde separatisté porušili v noci příměří: „Také u Kramatorsku byli aktivní bojovníci (separatistů). Byl zjištěn přesun skupin o celkem 250 teroristech k pozicím sil ATO.“

Ostřelován byl i přechod Izavryno. Ukrajinští pohraničníci palbu opětovali.

Separatisté přitom při pondělním jednání v Doněcku slíbili, že nebudou přesouvat ani své jednotky.

Opakované porušování příměří

Podle šéfa tiskového odboru protiteroristické operace Vladislav Selezňova jen za tři dny porušili separatisté příměří ve 44 případech. K šesti z nich došlo v posledních hodinách, řekl před půlnocí. Zmínil mimo jiné ostřelování pozic sil ATO u hory Karačun u Slavjansku, na které je vysílač a o niž se sváděly v posledních týdnech tuhé boje. Stanoviště kontrolující křižovatku silnic do Krasného Lymanu a Slovjansku ostřelovali z granátometu AGS-17.

V úterý separatisté také sestřelili vrtulník, v jehož troskách zahynulo devět lidí. [celá zpráva]

Ukrajinský prezident Petro Porošenko poté varoval, že může příměří jednostranně vypovědět.

USA požadují pozorovatele

Americký viceprezident Joe Biden zdůraznil, že je nutné mít na východě Ukrajiny pozorovatele, kteří by konstatovali případná porušení příměří. Řekl to podle Bílého domu v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem k úternímu sestřelení vrtulníku ukrajinské armády.

Joe Biden v rozhovoru s nejvyšším ukrajinským představitelem také řekl, že je nutné zastavit dodávky zbraní a příchod bojovníků z ruského území na Ukrajinu. Opět slíbil, že Spojené státy zavedou nové sankce proti Rusku, pokud Moskva rychle nepřijme kroky k uklidnění situace na východě Ukrajiny, kde si boje od dubna vyžádaly přes 400 mrtvých.

Povstalci i armáda se v úterý navzájem opakovaně obviňovali z nedodržování závazků. O vyslání pozorovatelů žádají i separatisté. Chtějí však, aby to byli Rusové. Porošenko nebyl proti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám