Hlavní obsah

Putin je znepokojen pokračujícími boji na východě Ukrajiny

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu, že do nočních bojů na východě země zapojila dělostřelectvo. Podle Kyjeva ale minomety a raketomety malé ráže použili naopak separatisté. Výroky Moskvy i Kyjevu potvrzují, že na východě Ukrajiny boje neustaly.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Vyhořelý kamión u kontrolního stanoviště poblíž Luhansku

Článek

”Bohužel, z toho co vidíme... je zřejmé, že boje pokračují a v noci se do nich na ukrajinské straně aktivně zapojilo dělostřelectvo,” řekl Putin televizní stanice Rossija 24. ”Je třeba zajistit, aby boje ustaly.”

Kyjev popírá nasazení dělostřelectva, ale při vyhlášení příměří si v pátek vyhradil právo odpovídat adekvátní silou na napadení ze strany separatistů.

Noční střety

Střety proběhly u Kramatorska, kde bylo ostřelováno letiště, které využívá ukrajinská armáda. Použity byly i automatické granátomety AGS-17 Plamen ráže 30 mm Napadeny byly podle ukrajinských vládních zdrojů i tři kontrolní stanoviště u Slavjansku.

Z minometu byla ostřelována i vojenská jednotka u Artěmivska, po které pálili separatisté i z balkónů obytných domů. Boje se nevyhnuly ani kontrolnímu stanovišti v Červonopartyzansku v Luhanské oblasti. Separatisté se také „snažili o odpor“ u Jampolu a v Zakotném, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Separatisté v Seversku tlačí auto v Siversku před bojem o Krasný Lyman

Separatisté také podle Kyjeva zaútočili na stanoviště ukrajinských pohraničníků v obci Birjukovo. Při přestřelce byl zraněn jeden z pohraničníků.  Bojovalo se znovu u přechodu Izvarino, napadeném už v sobotu. [celá zpráva]

„Teroristé použili minomety,“ uvedl Dmytro Tymčuk z Centra pro vojenskopolitické studie. „Podle našich údajů bojovníci získali a získávají z Ruska ostřelovačské pušky VSSK Vychlop.“  Ten má ráži 12,7 mm.

Porošenko hájí mírový plán

Boje pokračují, přestože v sobotu večer ruský prezident Vladimir Putin podpořil mírový plán ukrajinské hlavy státu Patra Porošenka. [celá zpráva]

Porošenko v nedělním projevu k výročí začátku Velké vlastenecké války připomněl i boje na východě Ukrajiny a podtrhl: „Musíme důrazně a okamžitě nastolit mír v zemi.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Podle něj je síla národa jen v jednotě, což už se ukázalo za druhé světové války a vidět je to i nyní.

Porošenko obyvatelům východu země slíbil, že jako úřední řeč budou moci vedle ukrajinštiny používat i ruštinu, a uvedl, že vedení tamních regionů dá větší pravomoci. Zároveň ale varoval, že pokud separatisté nesloží zbraně, tak proti nim ukrajinské jednotky rázně zakročí: "Stát má povinnost ochránit své občany před teroristy a ozbrojenými bandami. Ukrajina s mimořádným úsilím nyní obnovuje bojeschopnost armády a vytvořila národní gardu. Nyní máme dostatek sil i politické vůle k tomu, abychom podnikli rozhodující úder proti nezákonným ozbrojeným formacím."

Odmítl také jakékoli jednání o samostatnosti Doněckého a Luhanského regionu.

Prezident také znovu potvrdil, že chystá amnestii pro členy vzbouřeneckých oddílů - rovněž tady si ale klade podmínku, aby se netýkala těch, kdo spáchali těžké zločiny:  "V nejbližších dnech bude parlamentu předložen návrh, aby přijal zákon osvobozující od trestní odpovědnosti všechny členy nezákonných ozbrojených uskupení, kteří nezabíjeli civilní obyvatele a ukrajinské vojáky a kteří v krátké době složí zbraně. Pro občany jiných států, kteří se účastní vojenských akcí na území Ukrajiny, bude otevřen koridor, kterým budou moci opustit ukrajinské území za podmínky, že na Ukrajině ponechají zbraně."

Reklama

Výběr článků

Načítám