Hlavní obsah

Část tanků separatistů se povedlo zneškodnit, Mariupol armáda dobyla zpět

Novinky,
Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinské vládní síly zasáhly dva ze tří tanků separatistů, kteří je nasadili poblíž Horlivky, když projeli Snižnou. Při operaci na východě země zničila ukrajinská armáda i další bojovou techniku vzbouřenců, uvedl v pátek Dmytro Tymčuk z Centra pro vojenskopolitická studia. Ukrajinské síly také dobyly zpět přístav Mariuopol.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda dobyla zpět MariupolVideo: Reuters

 
Článek

„Ukrajinské vládní síly zasáhly dva tanky, které předtím získali bojovníci z Ruska. Také síly ATO zničily tři obrněné transportéry BTR, dvě nákladní vozidla převážející bojovníky a zbraně a dvě auta vybavená velkorážnými kulomety DŠK,“ napsal Tymčuk. Podle jeho slov probíhaly střety na několika místech současně.

„V pohraničních oblastech s Ruskem síly ATO zablokovaly a zajistily tři kolony automobilů, které vnikly (na Ukrajinu) z Ruska. Zabavené automobily převážely munici a zbraně.“ Tymčukem uvedené údaje nelze ověřit z dalších zdrojů.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Separatista na pásovém transportéru u kontrolního stanoviště na silnici do Luhansku

Nasazení tří tanků, které se na Ukrajinu údajně dostaly z Ruska, vyvolalo velké pobouření kyjevské vlády. Prezident Petro Porošenko jejich přesunutí označil za neakceptovatelné. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Tank v ulicích ukrajinského Snižného

Moskva tvrzení ukrajinské strany o příjezdu tanků popírá. Tanky T-72 má ve výzbroji ruská armáda, ale jsou i ve skladech armády ukrajinské.

Počty padlých

Boje si podle Tymčuka vyžádaly na straně ukrajinských vládních sil i ztráty. Čtyři muži padli a 31 jich bylo zraněno. Počet zabitých a zraněných separatistů není znám.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk a Mariupol

Do léčky padli výsadkáři ze 79. brigády u Nikolajeva, kde zahynuli dva vojáci a dalších nejméně jednadvacet jich bylo zraněno. Informace o střetu jsou skoupé.

Mariupol zpět pod kontrolou armády

V přístavu Mariupol začala v pátek aktivní fáze protiteroristické operace (ATO).

„Všechny klíčové opěrné body teroristů jsou nyní pod kontrolou," oznámil nejprve ráno ministr vnitra Arsen Avakov. O něco později napsal, že v 06:34 už byla na městské radnici vztyčena ukrajinská vlajka.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský voják na stanovišti v Mariupoli

Bez upřesnění také sdělil, že ztráty "teroristů", jak nazývá povstalce, jsou vysoké, zatímco na straně jednotek zapojených do "protiteroristické operace" jsou jen čtyři zranění, z toho jeden těžce. Do akce v centru Mariupoli byly nasazeny oddíly Národní gardy a speciální jednotky ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám