Hlavní obsah

Část tanků separatistů se povedlo zneškodnit, Mariupol armáda dobyla zpět

– Kyjev • Aktualizováno
Novinky,

Ukrajinské vládní síly zasáhly dva ze tří tanků separatistů, kteří je nasadili poblíž Horlivky, když projeli Snižnou. Při operaci na východě země zničila ukrajinská armáda i další bojovou techniku vzbouřenců, uvedl v pátek Dmytro Tymčuk z Centra pro vojenskopolitická studia. Ukrajinské síly také dobyly zpět přístav Mariuopol.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda dobyla zpět MariupolVideo: Reuters

 
Článek

„Ukrajinské vládní síly zasáhly dva tanky, které předtím získali bojovníci z Ruska. Také síly ATO zničily tři obrněné transportéry BTR, dvě nákladní vozidla převážející bojovníky a zbraně a dvě auta vybavená velkorážnými kulomety DŠK,“ napsal Tymčuk. Podle jeho slov probíhaly střety na několika místech současně.

„V pohraničních oblastech s Ruskem síly ATO zablokovaly a zajistily tři kolony automobilů, které vnikly (na Ukrajinu) z Ruska. Zabavené automobily převážely munici a zbraně.“ Tymčukem uvedené údaje nelze ověřit z dalších zdrojů.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Separatista na pásovém transportéru u kontrolního stanoviště na silnici do Luhansku

Nasazení tří tanků, které se na Ukrajinu údajně dostaly z Ruska, vyvolalo velké pobouření kyjevské vlády. Prezident Petro Porošenko jejich přesunutí označil za neakceptovatelné. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Tank v ulicích ukrajinského Snižného

Moskva tvrzení ukrajinské strany o příjezdu tanků popírá. Tanky T-72 má ve výzbroji ruská armáda, ale jsou i ve skladech armády ukrajinské.

Počty padlých

Boje si podle Tymčuka vyžádaly na straně ukrajinských vládních sil i ztráty. Čtyři muži padli a 31 jich bylo zraněno. Počet zabitých a zraněných separatistů není znám.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk a Mariupol

Do léčky padli výsadkáři ze 79. brigády u Nikolajeva, kde zahynuli dva vojáci a dalších nejméně jednadvacet jich bylo zraněno. Informace o střetu jsou skoupé.

Mariupol zpět pod kontrolou armády

V přístavu Mariupol začala v pátek aktivní fáze protiteroristické operace (ATO).

„Všechny klíčové opěrné body teroristů jsou nyní pod kontrolou," oznámil nejprve ráno ministr vnitra Arsen Avakov. O něco později napsal, že v 06:34 už byla na městské radnici vztyčena ukrajinská vlajka.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský voják na stanovišti v Mariupoli

Bez upřesnění také sdělil, že ztráty "teroristů", jak nazývá povstalce, jsou vysoké, zatímco na straně jednotek zapojených do "protiteroristické operace" jsou jen čtyři zranění, z toho jeden těžce. Do akce v centru Mariupoli byly nasazeny oddíly Národní gardy a speciální jednotky ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám