Hlavní obsah

Plynová krize pokračuje, Moskva s Kyjevem se nedohodly

– Brusel

Rusko a Ukrajina stále nedospěly k dohodě ve sporu kolem dodávek zemního plynu. Uvedl to po pondělní půlnoci evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Komentoval osmihodinové jednání s představiteli obou stran. Dodal, že trojstranné rozhovory v Bruselu budou pokračovat v úterý večer nebo ve středu ráno.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Moskva se chce domoci toho, aby Ukrajina splatila svůj dluh za plyn, zatímco Kyjev usiluje o slevu na tuto klíčovou energetickou surovinu a odmítá platit vyšší cenu, která byla zavedena od dubna.

Podle víkendového prohlášení mluvčího ruského ministerstva energetiky Moskva očekávala, že ukrajinská strana „do úterý 10. června vyřeší všechny otázky spojené s nahromaděným dluhem”. Země se ale o výši tohoto dluhu přou, stejně jako o cenu plynu. Rusko pohrozilo zastavením dodávek na Ukrajinu, což by mohlo mít negativní dopad na vývoz ruského plynu do Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kyjev chce dosáhnout toho, aby opět za tisíc kubických metrů platil 268,5 dolaru (5400 korun), stejně jako v letošním prvním čtvrtletí. Ruský Gazprom od dubna, tedy po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče prudce zvýšil cenu plynu na 485,5 dolaru (9800 korun) za tisíc kubíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám