Hlavní obsah

Žádné registrované partnerství. Manželství je svazek muže a ženy, rozhodli slovenští poslanci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od září bude slovenská ústava obsahovat formulaci, že manželství je svazek muže a ženy. Novelu ústavy prosadilo opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) za pomoci poslanců vládní strany Směr-sociální demokracie a několika další opozičních zákonodárců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová věta „Manželství je jedinečným svazkem mezi mužem a ženou“ bude zahrnuta do slovenské ústavy. Registrovaná partnerství tedy na Slovensku nebudou.

Představitelka LGBT komunity Romana Schlesinger označila tento krok za „nejodpornější kšeft v politice od vzniku samostatného Slovenska“. V případě novely se chtějí obrátit k Ústavnímu soudu. „Novela není ani sociální, ani demokratická, a ani křesťanská. Řekla bych, že je to jedna z nejneschopnějších, nejnedemokratičtějších a nejnekřesťanštějších věcí, jaká se mohla stát,“ uvedla pro agenturu SITA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle představitelů LGBT komunity jde změna proti principům Evropské unie. „Navíc se to vymyká progresivnímu vývoji zemí EU jako i západních zemí, k nimž se chceme řadit,“ dodala Schlesinger.

Představitel iniciativy Jinakost Marin Macko označil schválení novely za smutnou zprávu o stavu demokracie na Slovensku, pokud se poslanci snaží „chránit“ rodinu před domnělou hrozbou ze strany menšiny.

Vládní strana Směr také v parlamentu za pomoci poslanců KDH prosadila některé změny v justici. Soudce například čekají bezpečnostní prověrky a budou zbaveni trestněprávní imunity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám