Hlavní obsah

Na Ukrajině opět tekla krev, o inspektorech OBSE nikdo nic neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest povstalců přišlo o život na letišti v Doněcku na Ukrajině, kde se snažili probít nazpět na místní letiště a posbírat mrtvá těla spolubojovníků zabitých počátkem týdne ukrajinskou armádou. Podle agentury Reuters to v sobotu sdělil velitel proruských separatistů Denis Pušilin.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Střety na východě Ukrajiny pokračují v neztenčené míře.

Článek

"Naši kluci se odtamtud pokusili dostat těla," uvedl Pušilin. Podle agentury Interfax se vedení samozvané Doněcké lidové republiky chce obrátit na Mezinárodní výbor Červeného kříže se žádostí o vydání mrtvých, kteří po bitvě zůstali ležet na pozemku letiště. Podle Reuters není jasné, kolik jich tam zůstalo.

Po nočních bojích ve východoukrajinském Slavjansku zahynuli dva civilisté a další čtyři utrpěli zranění. Kyjev tuto bilanci obětí nepotvrdil.

Střety jsou hlášeny také z obce Djakove v Luhanské oblasti u hranic s Ruskem, kde podle ukrajinské armády při nočním útoku ozbrojenců na zařízení pohraniční stráže byli zraněni tři vojáci. Armáda uvedla, že na hraničářský post zaútočilo asi 80 ozbrojenců. Vládní síly se podle armády ocitly pod palbou z granátometů, ozbrojence ale nakonec přinutily se stáhnout. Do tamního boje nasadila armáda jednu stíhačku Su-27.

Nadále zůstává nejasný osud čtyř inspektorů OBSE působících v Doněcké oblasti. Skupiny, kterou tvoří Dán, Estonec, Švýcar a Turek, se separatisté zmocnili v pondělí. Nyní prý Doněcká lidová republika zvažuje, že je propustí výměnou za rebely, které ukrajinské jednotky zadržely. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám