Hlavní obsah

Ukrajina hodlá bojovat se separatisty, dokud nenastane mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské síly plánují pokračovat v ofenzívě proti separatistům, dokud nenastolí na východě země mír, řád a pořádek, řekl v pátek ministr obrany Mychajlo Kovaľ.

Foto: Alexander Ermochenko, ČTK/AP

Příslušníci ukrajinské národní gardy

Článek

Ministr obrany uvedl, že ukrajinské jednotky už "zcela vyčistily" od proruských vzbouřenců jih a část východu Doněcké oblasti a rovněž část Luhanské oblasti.

Znovu přitom obvinil Rusko z provádění "speciálních operací" na východě Ukrajiny. V této souvislosti poznamenal, že ukrajinská armáda bude pokračovat v bojových akcích v pohraničních zónách, "dokud tyto oblasti nezačnou žít normálně a nebude v nich klid". Kovaľ dodal, že armáda dosud přišla o více než dvacet mužů.

Ministr se také vyjádřil k dalším k otázkám ohledně protiteroristické operace. Boje sice sílí, ale skutečných úspěchů je málo. Oblast ovládaná separatisty se výrazně nezmenšila.

Kovaľ popřel podle Ukrajinské pravdy, že by se armádě nedostávalo zbraní: „Ozbrojené síly mají zbraní dost.” Připustil jen malé potíže při zajišťování termovizí a protistřepinových vest, které při aktuálním vedení boje mohou výrazně snížit ztráty.

Prezident Oleksandr Turčynov v pátek uvedl, že se zakoupilo 24 000 moderních protistřepinových vest, helem a další ochrany.

Válečné dluhopisy

Turčynov dodal, že na to, aby armáda mohla plnit své úkoly, potřebuje vysoce kvalitní zbraně i obranné prostředky a moderní komunikační zařízení, což stojí miliardy. Ocenil banku Oščadbank, která na to poskytla peníze, a vyzval Ukrajince, aby kupovali válečné dvouleté dluhopisy s výnosem sedm procent, u nichž se výnos bude vyplácet každého půl roku. Sedmiprocentní sazba u dluhopisů se považuje za hraniční pro splatitelnost.

Separatisté chtějí uniknout kryti dětmi

Tiskový mluvčí protiteroristické operace Oleksij Dmytraškovskij uvedl, že se separatisté pokoušejí uniknout z obklíčeného Slavjansku, na který útočí ukrajinské síly. Podle něj hledají jakoukoli formu úniku a neštítí se ani využívat děti jako živé štíty. Obyvatelům prý nabízejí, že evakuují jejich děti, a tak se sami dostanou ven.

Podle něj chtěli prorazit ve čtvrtek přes jedno kontrolní stanoviště, ale změnili plány.

Dmytraškovskij dodal, že separatisté použili samohybný 120mm minomet Nona, který ukořistili ukrajinské národní gardě, a ostřelovali jím televizní věž přes obytné domy.

Nikdo z ukrajinských představitelů se ale nevyjádřil k bojové morálce, motivovanosti a kvalitě výcviku vojáků. V pátek se přitom objevila zpráva, že vojáci z Volyně stříleli jen nad hlavy separatistů nebo do jejich nohou, protože Ukrajina není ve válce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám