Hlavní obsah

Ukrajinský prezident chce od USA vojenskou pomoc

Kyjev/Washington

Nový ukrajinský prezident chce od Spojených států vojenskou pomoc, která by byla poskytnuta na podobném základě jako pomoc USA Velké Británii a SSSR ve druhé světové válce. Porošenko to uvedl v rozhovoru pro deník The Washington Post.

Foto: Mykola Lazarenko, ČTK/AP

Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

”V tuto chvíli potřebujeme novou bezpečnostní dohodu, stejnou, jako byla smlouva o půjčce a pronájmu (lend and lease),” konstatoval nově zvolený ukrajinský prezident a připomněl Rooseveltův válečný výrok „hoří-li sousedovi dům, dám mu svou hadici”.

„Musíme spolupracovat na úrovni vojensko-technické i konzultační pomoci,“ upřesnil šíři pomoci Porošenko. „Jsme připraveni bojovat za nezávislost, musíme posílit ozbrojené síly,“ dodal. Ty jsou podle něj demoralizované, špatně vybavené a musejí se obnovit za běhu.

Porošenko nevyloučil, že Ukrajina může čelit i větší míře agrese než dnes, i když ukrajinští pohraničníci potvrdili, že se od hranice s Ruskou federací stáhla polovina ze 40 tisíc ruských vojáků. Prezident zmínil, že v takovém případě by žádné sankce nepomohly, protože nemají silný efekt.

Porošenko ve středu otevřeně přiznal, že jeho země je ve válce. [celá zpráva]

Obamova podpora

Když v úterý americký prezident Barack Obama blahopřál svému novému ukrajinskému protějšku k vítězství ve volbách, ujistil ho po telefonu o podpoře USA při ochraně jednoty a územní celistvosti země.

Podle agentury AFP mu slíbil „naprostou podporu”. Americký prezident zároveň poukázal na potřebu rychlého provedení reforem na Ukrajině v zájmu pozvednutí ukrajinské ekonomiky.

Klíčem je podle šéfa Bílého domu vytvoření příznivého investičního klimatu a zodpovědného systému vládnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám