Hlavní obsah

Na Ukrajině začaly prezidentské volby, desetina lidí hlasovat nemůže

• Aktualizováno

Na Ukrajině začaly v neděli prezidentské volby, které rozhodnou o nástupci sesazeného Viktora Janukovyče. Na východě země, kde operují povstalci, nebudou lidé moci zřejmě hlasovat. Mělo by se to dotknout zhruba desetiny voličů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci si volí nového prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

Volební místnosti se otevřely v 7:00 SELČ a uzavřou se v 19:00 SELČ, od kdy by měly být k dispozici první odhady. Favoritem voleb je oligarcha Petro Porošenko, který ovládá předvolební průzkumy s velkým náskokem před vůdkyní strany Vlast Julijí Tymošenkovou.

Není vyloučeno, že miliardář získá hned v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů a zvítězí. V opačném případě půjdou Ukrajinci ke druhému kolu voleb, pro které parlament určil termín 15. června.

Tymošenková podle agentury DPA hlasovala  v Dněpropetrovsku. "Odevzdala jsem hlas pro svobodu a demokracii na Ukrajině," řekla.

V Doněcku se zřejmě hlasovat nebude 

V Doněcké a Luhanské oblasti proruští radikálové mobilizovali všechny síly, aby hlasování ztroskotalo. Víc než polovinu volebních místností násilně obsadili, členy volebních komisí vypudili a voličské seznamy zabavili nebo zničili. Východ Ukrajiny v důsledku "atmosféry teroru" opustila i velká většina evropských pozorovatelů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Lidé volící ve vesnici v západní části Ukrajiny.

V miliónovém Doněcku se zatím neotevřela jediná velební místnost, členům volebních komisí Kyjev doporučil, aby raději zůstali doma. V celé oblasti je otevřeno 426 z 2430 volebních místností. V sousední Luhanské oblasti se hlasuje ve dvou ze 12 volebních obvodů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Julie Tymošenková odevzdala svůj hlas v prezidentských volbáchVideo: Reuters

Vyřazena z hlasování tak bude podstatná část z víc než čtyř miliónů voličů východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajině má volební právo celkem 35 miliónů lidí. Podle odhadů médií se možná až desetina z nich nebude mít možnost do voleb zapojit.

Podle názoru ukrajinské vlády i vedení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ale bojkot hlasování na východě země platnost volebního aktu neovlivní. Rusko navzdory výhradám hodlá výsledky respektovat.

Někteří volit chtějí, další nevidí důvod

"Ukrajina je teď cizí země, proč bychom se tedy měli účastnit těchto voleb," citovala AFP vyjádření Jelizavety, kterou zpravodaj agentury zastavil v centru Doněcka. "Ať bude jejich výsledek jakýkoliv, nás se to už netýká," dodala žena.

Další obyvatelka, která uvedla jen své jméno Raisa, by naopak hlasovat chtěla, marně ale hledá nějakou otevřenou volební místnost. Proslýchalo se prý, že volební urny budou umístěny na letišti v Doněcku, nepochodila ale ani tam, ani před zavřenými dveřmi jedné ze škol.

"Nemůžeme hlasovat, je mi z toho k pláči. Tato situace je pro mě nesnesitelná, chci volit proto, aby se to změnilo, protože miluji Ukrajinu," řekla se slzami v očích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám