Hlavní obsah

Volební komise na východě Ukrajiny pracují v ilegalitě

– Kyjev • Aktualizováno

Aktivisté samozvané Doněcké lidové republiky se snaží zablokovat prezidentské volby. Obsazují volební místnosti a mnoho volebních komisí rozehnali. Nevyhýbají se ani únosům. Uvedla to v prohlášení ukrajinská nevládní organizace Výbor ukrajinských voličů, která monitoruje přípravu prezidentských voleb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští separatisté zničili v Doněcku volební urnyVideo: Reuters

 
Článek

Nejkritičtější situace podle ní panuje ve městech Slavjansk, Kramatorsk, Horlivka a Mariupol.

V posledních hodinách se radikálové v Doněcké oblasti zmocnili dalších čtyř volebních místností, konstatoval výbor: „Většina volebních komisí v oblasti vykonává své funkce v ilegalitě. Jen mizivá část z nich pracuje normálně,”

Relativně klidná je jen situace ve městech Dobropillja a Krasnoarmijsk. Při nejlepším scénáři by se hlasování mohlo uskutečnit ve třetině volebních okrsků.

Volební komise se potýkají s nedostatkem spolupracovníků. Lidé se podle ukrajinského výboru bojí podílet se na organizaci hlasování, mnozí z nich jsou vystaveni výhrůžkám. V Severodoněcku předsedu volební komise unesli. „Jde jim o život,” stojí v prohlášení.[celá zpráva]

Podle serveru OstroV byly zaznamenány i pokusy o únos pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Radikálům se navíc podařilo proniknout do uzavřené počítačové sítě, jejímž prostřednictvím má shromažďovat výsledky ústřední volební komise v Kyjevě.

 Zákaz vycházení v Mariupoli

Kritická situace podle ukrajinských médií panuje v přístavu Mariupol. Výrazné zhoršení bezpečnosti v ulicích přinutilo místní radní vyhlásit ve městě zákaz nočního vycházení.

Ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov, který v Mariupolu vlastní několik průmyslových závodů a dolů, se podle povstalců rozhodl přenést volební místnosti do areálu svých podniků. Všechny jsou pod přísnou ozbrojenou ochranou.

„Věříme, že občané Mariupolu budou volby ignorovat,” uvedli v prohlášení povstalci. „Mariupol už není součástí Ukrajiny, ale patří do Doněcké lidové republiky,” zdůraznili.

Reklama

Výběr článků

Načítám