Hlavní obsah

Wildersova krajní pravice v eurovolbách pohořela, skončila překvapivě až čtvrtá

– Haag • Aktualizováno

Euroskeptická pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse skončila ve čtvrtečních nizozemských eurovolbách překvapivě až čtvrtá. Vyplývá to ze zpřesněných odhadů výsledků, které oznámila státní televize. Podle předvolebních sondáží přitom PVV patřila k favoritům a čekávalo se, že dostane kolem 23 procent hlasů.

Foto: Reuters

Geert Wilders

Článek

Průzkum mezi voliči při odchodu z volebních středisek ukazuje, že Wildersova strana získala 12,2 procenta hlasů. Skončila za levicově liberálními Demokraty 66, které podpořilo 15,6 procenta voličů, a Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA), jež dostala 15,2 procenta hlasů. S 12,3 procenta byli lepší i vládní lidovci (Lidová strana pro svobodu a demokracii - VVD) premiéra Marka Rutteho, kteří tak zaznamenali jen o málo větší zisk než v předchozích volbách do Evropského parlamentu.

K volebním urnám přišlo podle médií kolem 37 procent z 12,5 milionu oprávněných voličů, tedy přibližně stejně jako v roce 2009. Vybírali z kandidátů na 26 křesel, které Nizozemsku v EP náležejí.

Výsledky takzvaného exit pollu vycházejí z odpovědí 40 000 voličů. Průzkum provedla agentura IPSOS pro nizozemskou státní televizi. Pokud uvedené odhady v neděli potvrdí konečné oficiální výsledky, bude to pro známého euroskeptika Wilderse velké zklamání, neboť jeho strana byla několik měsíců v čele předvolebních anket.

Britové a Nizozemci jako první

Nizozemsko a Británie zahájily ve čtvrtek volby do Evropského parlamentu jako první. Zatímco Nizozemci ukončili hlasování ve 21:00 SELČ, Britové měli možnost odevzdat hlas do 23:00. Jejich výsledek bude ale bez odhadů oznámen až v neděli večer po skončení celých eurovoleb.

V pátek, v sobotu a v neděli se bude hlasovat v ostatních 26 členských zemích Evropské unie. V České republice jsou eurovolby vypsány na pátek a na sobotu. V rámci celé unie se poslední volební místnosti uzavřou v neděli ve 23:00 SELČ, a to v Itálii.

V Evropě stále pokračuje zotavování z hluboké finanční krize, nezaměstnanost v některých zemích je vysoká a hospodářský růst nízký. V souvislosti s tím se očekává, že protiunijní a extremistické strany by mohly získat podporu ve více zemích. Lépe než Wilders v Nizozemsku by mohli dopadnout extremisté v Británii nebo například ve Francii, kde jsou favority nacionalisté z Národní fronty, jimž předvolební průzkumy slibují až 23 procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurovolby začaly v Nizozemsku a v Británii

Letošní volby do Evropského parlamentu začaly ve čtvrtek ráno v Nizozemsku, kde se hlasuje od 7:30 SELČ. Ve Velké Británii se volební místnosti otevřely o půl...

Výběr článků

Načítám