Hlavní obsah

Když nejdu k volbám, nemám pak co nadávat. Osobnosti vyzývají Čechy, aby nebyli lhostejní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do Evropského parlamentu jsou příležitostí, kterou si nenechají ujít osobnosti jako režisér Jan Hřebejk, hudebníci Michal Hrůza a Michal Dvořák, ředitelka Nadace Konta Bariéra Božena Jirků, basketbalista Jiří Welsch, sexuolog Radim Uzel nebo filosof Jan Sokol. Natočili krátká videa, v nichž svoje motivy vysvětlují a vyzývají lidi, aby šli hlasovat a nezůstali lhostejní.

Pojďte volit, vyzývají Jirků, Uzel, Sokol a Dvořák

 
Článek

„Když nepůjdeme volit, tak potom nemáme vůbec co nadávat. Protože my do Evropy patříme, my si tu Evropu máme sami ovlivňovat,“ vysvětluje v klipu Jirků. Podobně hovoří Hřebejk, když říká: „Možnost podílet se na evropské politice alespoň volbami mi přijde jako velké privilegium, o které bychom se neměli nechat ošidit.“

Pojďte volit, vyzývají Hřebejk, Hrůza a Welsch

K volbám půjde i klávesista skupiny Lucie Michal Dvořák. „Půjdu stoprocentně volit, protože si myslím, že když člověk má možnost věci ovlivňovat, tak by je ovlivňovat měl. Když je neovlivňuje, tak se pak nemůže divit,“ uvedl.

Zatímco pro zpěváka Michala Hrůzu je Evropská unie především prostorem bez hranic, sexuolog Radim Uzel spatřuje klady v unijních investicích v České republice. V té souvislosti je přesvědčen, že Evropská unie Česku „spíše víc dala, než vzala“. K volbám poznamenal: „Je to jediný akt, kdy mohu jako občan projevit svoji vůli a alespoň trochu ovlivnit politiku.“

K účasti ve volbách vyzvali prostřednictvím videa také hudebníci Michal Prokop, Jakub Smolík, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček či filosof Jan Sokol. Podle toho EU vytváří na českou společnost „pozitivní civilizační tlak“, což se projevuje například v čistším životním prostředí.

Europarlament přesvědčuje lidi, aby přišli volitVideo: Evropský parlament

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční ve všech 28 členských zemích EU najednou. Češi budou vybírat svých 21 poslanců v pátek a sobotu. Výsledky budou známy před nedělní půlnocí. V Evropském parlamentu bude nově dalších pět let zasedat 751 poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám