Hlavní obsah

Volby prezidenta na východě nejsou možné, přiznává ukrajinská vláda

Kyjev
Aktualizováno

Prezidentské volby plánované na nadcházející víkend nebude možné na neklidném východě Ukrajiny uskutečnit. V pondělí to přiznal ministr vnitra Arsen Avakov. Zdůraznil však, že se hlasování každopádně uskuteční.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Proruský rebel u obce Semenivka na východě Ukrajiny

Článek

Doněckou a Luhanskou oblast stále navzdory bezpečnostní operaci spuštěné před několika týdny ovládají proruští separatisté. Separatisté volby rozhodně odmítají. Vůdci rebelie obě oblasti po nedávných referendech označují za svrchované a prezidentské volby jsou podle nich záležitostí "sousedního státu". Luhanští vzbouřenci dokonce v pondělí požádali o uznání své svrchovanosti OSN.

"Jasně si uvědomujeme a nikoho nebudeme klamat, že na velké části území Doněcké a Luhanské oblasti volby normálním způsobem už provést nelze," konstatoval Avakov, který také obvinil proruské radikály z napadání volebních komisí a unášení jejich členů.

Volby se ale v každém případě uskuteční, i když někde budou znemožněny, zdůraznil Avakov. Favoritem voleb je miliardář Petro Porošenko. Tento bývalý ministr zahraničních věcí za prezidenta Viktora Juščenka a financí za letos svrženého Viktora Janukovyče v průzkumech vede nad druhou expremiérkou Julií Tymošenkovou s takovým náskokem, že by mohl získat nejvyšší úřad už v prvním kole.

Reklama

Související články

Ukrajinská krize má 250 obětí

Při protestech na Ukrajině zahynulo od loňského listopadu podle odhadu OSN na 250 lidí, z toho 127 od zahájení operace ukrajinských vládních jednotek proti...

Výběr článků

Načítám