Hlavní obsah

Separatisté v Luhansku ovládli město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luhansk
Aktualizováno

Separatisté v Luhansku na východě Ukrajiny mají město pod kontrolou. Dvě desítky ozbrojenců večer zaútočily na velitelství sil ministerstva vnitra a po několika hodinách se obklíčení policisté vzdali. Už předtím separatisté obsadili sídla tajné služby SBU, oblastní správy, prokuratury a televize. Pozorovatelé tvrdí, že rebelové zakrátko ovládnou celý region, podobně jako se to děje v sousední Doněcké oblasti.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Proruští separatisté u policejní stanice v Luhansku

Článek

Separatisté stříleli na velitelství z automatických zbraní a házeli také ohlušující a oslepující granáty, aby přinutili policisty uvnitř vzdát se. Střelbu večer přerušili a začali s policisty vyjednávat. Kapitulace policistů přišla vzápětí.

S rebely se dohodli, že složí zbraně a vyklidí své velitelství výměnou za odvoz do bezpečí pod ochranou bývalých příslušníků rozpuštěné policejní jednotky Berkut. Separatisté tak oblastní město fakticky ovládli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už před tím vzali útokem sídlo prokuratury a následně oblastní správy. Dvacet mladíků s železnými tyčemi proniklo dovnitř nestřeženými vchody a ukrajinskou vlajku na střeše vyměnili za ruskou. Pak davu několika set lidí otevřeli hlavní bránu. Lidé volali po připojení k Rusku. Na dvoře objektu se proti nim postavili policejní ozbrojenci. Oba tábory však zůstaly oddělené.

Podle korespondenta BBC se separatisté také pokusili obsadit místní televizní stanici, nakonec se ale spokojili jen se vstupem do vysílání.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Separatisté v Luhansku ovládají také sídlo tajné služby SBU, kde zadržují velitele elitní policejní jednotky. [celá zpráva]

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v reakci na dění na východě v úterý vyzval k výměně policejních šéfů v Luhansku i Doněcku. „Velká většina bezpečnostních orgánů na východě není schopna plnit svoji povinnost bránit občany,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Luhansk dal Kyjevu ultimátum, chce referendum

Separatisté ve východoukrajinském Luhansku dali v neděli vládě v Kyjevě ultimátum: do úterý žádají amnestii a záruky na vypsání referenda o sebeurčení...

Výběr článků

Načítám