Hlavní obsah

Nejsme váleční zajatci, ale hosté starosty, vzkazují zadržovaní pozorovatelé z Ukrajiny

Aktualizováno

Proruští ozbrojenci v ukrajinském Slavjansku v neděli uspořádali tiskovou konferenci, na které novinářům ukázali osm zadržovaných západních pozorovatelů. Všichni působili dojmem, že jsou v dobrém zdravotním stavu. Na brífinku jeden z pozorovatelů řekl, že nikdo z nich není zraněn a že jsou hosty starosty města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zadržovaní pozorovatelé: Nejsme váleční zajatci, ale hosté starostyVideo: Reuters

 
Článek

Zadržovaní pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), byli oblečení do civilních šatů. Pocházejí z Německa, Dánska, Polska Švédska a jeden je z České republiky.

„Všichni jsou v dobrém zdravotním stavu a nikdo není nemocný,“ řekl německý pozorovatel plukovník Axel Schneider.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Skupinu zadrželi proruští ozbrojenci ve Slavjansku v pátek. Separatisté o nich tvrdí, že jsou vyzvědači, kteří pracují pro Severoatlantickou alianci.

Hosté starosty

Plukovník Schneider zdůraznil, že na východě Ukrajiny jsou jako pozorovatelé pracující pro OBSE, že nejsou ozbrojení a navíc mají diplomatické pasy.

„Nejsme váleční zajatci. Jsme hosty starosty Ponomarjova a podle toho s námi zacházejí,“ dodal Axel Schneider.

Foto: Sergei Grits, Reuters

Člen pozorovatelské mise německý plukovník Axel Schneider (uprostřed)

Samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov, ještě před tiskovou konferencí, dal najevo optimismus: věří, že se podaří najít řešení situace kolem týmu OBSE.

Ponomarjov prohlásil, že navázal telefonický kontakt s vyjednávači OBSE. Za základní variantu východiska označil výměnu zadržených představitelů OBSE za separatisty vězněné ukrajinským režimem.

Starosta chce dohodu

„Vojáci (inspektoři OBSE) jsou rukojmími situace, ale myslím, že všechno bude v pořádku. Dosáhneme nějaké dohody," citovala Ponomarjova agentura Reuters.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov (stojící) se zadržovanými západními pozorovateli na tiskové konferenci

Ponomarjov tvrdí, že zadržení jsou důstojníky z různých členských zemí NATO a že u nich byly nalezeny dokumenty nasvědčující tomu, že vyvíjeli výzvědnou činnost. „Když nalezneme mapy, ve kterých jsou údaje o našich strážních stanovištích, vyvolává to dojem, že jde o lidi vykonávající určitou špionážní misi,“ prohlásil.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Město Slavjansk je považované za jednu z bašt proruských ozbrojenců na východě Ukrajiny. Ukrajinští vojáci ho obklíčili.

OBSE v pátek uvedla, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajině současně působí také mise civilních pozorovatelů. [celá zpráva]

Zadržovaný český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působí v odboru kontroly odzbrojení, informovalo české ministerstvo obrany. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

Reklama

Související témata:

Související články

Zajatcům na Ukrajině nechají jen spodky

Oblečeni jen do spodního prádla se zavázanýma očima. Mají modřiny a jeden muž krvácející ránu na hlavě. Tak vypadají zajatci, které proruští rebelové zadrželi...

Výběr článků

Načítám