Hlavní obsah

Lanovka ve Vysokých Tatrách mezi Hrebienkem a Skalnatým plesem nebude

Právo, Ivan Vilček

Návrh na výstavbu lanovky spojující Hrebienok a Skalnaté pleso zastupitelé lázeňského města Vysoké Tatry zamítli. Ze stolu rovněž smetli plány na výstavbu nové sjezdovky a parkoviště v Tatranské Lomnici.

Foto: Profimedia.cz

Skalnaté pleso

Článek

„Nebráním se aktivitám společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR). Ty jsou potřebné pro rozvoj cestovního ruchu ve Vysokých Tatrách. V první řadě se musí nastavit pravidla a forma spolupráce mezi městem a TMR. Každý byznys by měl být dělaný tak, aby byly spokojené obě strany,“ cituje deník Korzár zastupitele Róberta Gálfyho.

Ten také upozornil na skutečnost, že mnoho místních obyvatel není spokojeno s tím, co se v Tatrách děje. Zastupitelé proto chtějí připravit jisté body, na jejichž dodržování budou trvat v případě dalších investic TMR.

Výstavba lanovky v hodnotě 15 miliónů eur (412,5 miliónů korun) měla být zahájena za dva až tři roky. Plánovaná pětikilometrová lanovka měla procházet i nedotčeným chráněným územím.

Společnost TMR tvrdila, že moderní technologie umožní, že se přímo v chráněném území stavět nebude, lanovka bude mít jen tři až čtyři sloupy a nad zelenou zónou půjde pouze lano.

Ochranáři proti těmto plánům důrazně protestovali. „Jsme zásadně proti stavbám v zelených, nedotčených územích. Výstavba třeba i jednoho sloupu si vyžaduje příjezd buldozerů,“ upozornil náčelník ochranářského seskupení Vlk Juraj Lukáč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám