Hlavní obsah

Spojené státy posílají vojáky na cvičení do Polska a Pobaltí

– Varšava

První kontingent americké armády o síle 150 výsadkářů přistál ve středu večer v Polsku, kde se zúčastní cvičení. V následujících dnech dorazí do pobaltských států dalších 450 vojáků v rámci reakce na krizi na Ukrajině a hrozby Ruska.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí výsadkáři na polském letišti Świedwin míjejí frontový bombardér Suchoj Su-22. Za nimi je Lockheed C-130 Hercules, který je dopravil z Itálie.

Článek

Sto padesát amerických výsadkářů ze 173. brigády dorazilo do polského Świedwinu z italského města Vicenza. Americký velvyslanec ve Varšavě Stephen Mull u vedl, že jde „vážný závazek v rámci NATO ujistit Polsko o našich bezpečnostních garancích.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američtí vojáci přiletěli do PolskaVideo: Reuters

Američtí vojáci se budou účastnit v následujících měsících cvičení v Polsku a v pobaltských státech Lotyšsku, Litvě a Estonsku.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí vojáci dorazili do Polska

Spojené státy už dříve avizovaly, že vyšlou své vojáky do Polska na cvičení kvůli ruské anexi Krymu a soustředění ruských vojáků na hranicích Ukrajiny i válečnické rétorice Moskvy.

Délka přítomnosti amerických vojáků nebyla předem vymezena. Pentagon původně počítal s jednorázovými manévry, ale na naléhání evropských partnerů souhlasil s delší dislokací.

Podle vyjádření mluvčího ministerstva obrany Johna Kirbyho by manévry, jež jsou „poselstvím určeným Moskvě”, měla probíhat „v příštích několika měsících a později”. Mělo by přitom jít o bilaterální akce, nikoli o cvičení NATO. [celá zpráva]

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí výsadkáři na polském letišti Šwiedwin

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius ve středu podle agentury ITAR-TASS řekl, že přítomnosti amerických vojáků v Litvě nebude časově omezena: „Jak tomu rozumíme, půjde, bude-li to možné, o stálý pobyt.”

Důvodem je, že napětí kolem Ukrajiny roste. Ve středu uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že Rusko odpoví silou nejen na narušení své integrity, ale i na ohrožení svých zájmů nebo Rusů mimo hranice Ruské federace. [celá zpráva]

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí výsadkáři ze 173. brigády opouštějí transportní C-130 Hercules na letišti v polském Swiedwinu.

Rusko narušilo vzdušný prostor Dánska a Nizozemska

Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že ruská průzkumná a hlídková letadla Tu-95 se přibližovala k severu Skotska, ale obrátila se, když vzlétly britské stíhačky Typhoon, aby zjistily, co se děje.

Vojenští představitelé Nizozemska a Dánska potvrdili, že také museli vyslat své stíhačky, aby doprovodily ruská proudová letadla ze svého vzdušného prostoru, uvedla BBC. Podle jiných zdrojů i tam letěly Tupolevy Tu-95.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bojové letouny Typhoon F2 patřící britskému letectvu

„Následovali jsme je a otočili se, když jsme dosáhli Německa,“ řekl mluvčí dánského velitelství obrany Anders Fridberg.

Britský torpédoborec HMS Dragon také minulý týden sledoval ruský raketový torpédoborec Viceadmirál Kulakov v moři u Británie.

Rusko neplní ženevskou dohodu

Americký prezident Barack Obama v Japonsku obvinil Moskvu, že nedodržuje ducha ani literu dohod, které dojednali ministři zahraničí USA, EU, Ruska a Ukrajiny minulý týden na konferenci v Ženevě.

„Zákeřní ozbrojenci” podle Obamy pokračují v zabírání správních objektů na východě Ukrajiny a Rusko nedělá nic, aby jim v tom zabránilo. Součástí ženevské dohody je přitom i odzbrojení nezákonných skupin a vyklizení okupovaných objektů.

Pokud bude Moskva nadále separatisty podněcovat, povede to podle Obamy k dalším následkům včetně zpřísnění sankcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám