Hlavní obsah

Hnutí Antimajdan na Ukrajině popřelo vyhlášení Oděské lidové republiky

Oděsa
Aktualizováno

Hnutí Antimajdan v Oděse ve středu popřelo, že by vyhlásilo Oděskou lidovou republiku, jak ve středu informovala média. Představitelé hnutí Antimajdan popřeli vyhlášení pro místní list Otkat. Uvedli v něm, že byli velmi překvapeni, když se dozvěděli, že vyhlásili nezávislou republiku a na čtvrtek svolali mítink.

Foto: Reuters

Demonstrant na manifestaci v jihoukrajinské Oděse s ruskou vlajkou v ruce

Článek

Jeden z oděských šéfů hnutí Antimajdan Arťom Davydčenko sdělil, že nic neví o plánech vyhlásit Oděskou lidovou republiku a že se o údajném plánu poprvé dozvěděl od novinářů. K autorům proklamace dodal: ”Nevíme, co je to za lidi a neplánujeme se účastnit jejich akce. Nekončíme svůj boj, ale vyhlašovat Oděskou republiku neplánuje.”

Automajdan vystupuje jako protiváha takzvaného Majdanu, tedy protestů, které v Kyjevě v únoru vyvrcholily sesazením tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče.

Neznámí aktivisté na sociální síti vyzvali místní obyvatele, aby zítra odpoledne na protest proti nynější situaci v zemi vyšli do ulic a zablokovali dopravu. "Zítra v 16:00 musí Oděsa povstat! Doslova!" uvedli aktivisté ve svém prohlášení. Obyvatelé by si podle nich měli uvědomit, že zemi zasáhla válka, která se přiblížila až k jejich domovům.

"Oděsa je demokratické multietnické tolerantní město, kde by o všem měli rozhodovat místní obyvatelé a nikoli agenti CIA, tajných služeb, FSB, gubernátoři a další politici," stojí ve výzvě.

Davydčenko popřel, že by lidé z Antimajdanu protestující na Kulykovově poli stáli za stránkou odessa-antimaydan.com, kde bylo prohlášení zveřejněno.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

V Oděse panuje již několik dní podobné napětí jako v některých východoukrajinských městech. Před pár dny například centrem města pod ruskými a sovětskými vlajkami prošel několikatisícový průvod, v jehož čele jeli na koních muži v historických uniformách Rudé armády a okolní dav skandoval "Referendum" a "Do Ruska".

Reklama

Související témata:

Související články

Vojáci na východě Ukrajiny dezertují

Proruští vzbouřenci na východní Ukrajině ve středu obsadili radnici v Doněcku, uvedla agentura Reuters. V Kramatorsku se zmocnili šesti obrněných vozidel....

Výběr článků

Načítám