Hlavní obsah

Slovenská tajná služba chce získat údaje od občanů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská informační služba (SIS) chce získat přístup k šifrovaným údajům, které občané posílají přes internet. Deník Sme tvrdí, že SIS se chce dostat například k obsahu komunikace občanů s bankami přes internetbanking, k zašifrovaným e-mailům a komunikacím na sociálních sítích, aniž by o tom lidé věděli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Umožnit to má nový zákon o zpravodajských službách. Ten počítá s tím, že by firmy musely poskytnout tzv. klíče potřebné k rozšifrování dat. „Tento návrh je vážným zásahem do volného pohybu zboží, ale i do práva na soukromí,“ upozornil odborník na evropské právo Viliam Karas. Toto ustanovení by se mohlo dostat do rozporu s pravidly Evropské unie, které garantují volný pohyb zboží v unii.

Tajná služba navrhuje, aby výrobce nebo distributor „zboží, které umožňuje utajování přenosu nebo uchovávání informací nebo jiných údajů včetně kódování, šifrování a komprese“ musel poskytnout policii a SIS srozumitelný návod, aby mohla údaje dešifrovat.

Mluvčí tajné služby Branislav Zvara potvrdil, že návrh předali ministerstvu vnitra, které ho může předložit v parlamentu.

Odborníci na informační technologie a právo se shodují, že taková povinnost je technicky nesplnitelná, neústavní a stát její plnění nedokáže vymáhat. „Šifrování totiž přirozeně používá množství běžných aplikací, a to bez toho, aby o tom použivatelé věděli,“ upozornil bezpečnostní specialista Pavol Lupták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám