Hlavní obsah

Ozbrojenci v polních uniformách obsadili dvě policejní stanice v Doněcké oblasti

– Kyjev/Doněck

V sobotu obsadili ozbrojení muži v Doněcké oblasti dvě policejní stanice - Krasnolimanskou a Krasnoarmějskou. Uvedl to list Ukrajinska pravda. Útok následoval po podobném ranním v nedalekém Slavjansku, kde se příslušníci tzv. Doněcké milice zmocnili policejní stanice a radnice i budovy tajné služby SBU.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Separatista v Doněcku promlouvá před okupovanou úřední budovou k odpůrcům kyjevské vlády

Článek

„Asi dvacet ozbrojených mužů vstoupilo do budovy policie, kterou předtím obklíčili kozáci a bývalí vojáci z Afghánistánu,“ uvedl web Novosti Doněcka.

Útok potvrdili i ukrajinští ultranacionalisté z Pravého sektoru na svých facebookových stránkách: „Právě volali informátoři. Obsazeny byly obvodní policejní stanice Krasnolimanská a Krasnoarmějská. Provedli to profesionální diverzanti.“

Podle některých zpráv se policisté nebránili a útočníci získali zbraně. Podle agentury AFP do budovy odpoledne vniklo asi 200 lidí, když několik desítek příslušníků pořádkových sil vyslaných k ochraně budovy si údajně připínalo oranžovo-černé stužky stoupenců připojení k Rusku. Stažena byla i ukrajinská vlajka nahrazena vzbouřeneckou. Šéf regionální policie Konsťantyn Požydajev oznámil svou rezignaci, což patřilo mezi požadavky proruských demonstrantů.

Útok následoval po nočním přepadu budovy prokuratury, ze které se ale útočníci posléze stáhli. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Obsazené budovy policie a tajené služby v Slavjansku

Akce proběhla podobně jako ranní obsazení policejní stanice ve Slavjansku. I tam se zmocnili zbraní, stáhli ukrajinskou vlajku a vyvěsili ruskou. Současně s tím obsadili i radnici a poté také budovu tajné služby SBU. Tam podle místní starostky provedli akci příslušníci Doněcké milice. Starostka je podporuje a souhlasí s referendem. [celá zpráva]

Poslední akce nápadně připomínají krymský scénář, kdy místní vojenské posádky obklíčili a později převzali muži v neoznačených uniformách. Místní vláda pak požádala Rusko o pomoc a vyhlásila referendum o připojení k Rusku.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podle agentury Interfax zareagoval na dění tím, že odvolal náčelníka SBU v Doněcké oblasti Valerije Ivanova.

Reklama

Výběr článků

Načítám