Hlavní obsah

Ukrajina, Rusko, USA a EU poprvé míří za jeden stůl

Novinky, rei
Brusel

Ukrajinskou krizi budou poprvé společně řešit nejvyšší představitelé Evropské unie, Ruska, Spojených států a Ukrajiny. K jednání se sejdou příští týden, oznámila BBC. Podle agenturních zdrojů navíc zřídila EU zvláštní podpůrnou skupinou pro Ukrajinu, kterou by měl vést český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Foto: ČTK/AP

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov

Článek

Místo a termín jednání zůstávají v utajení. Anonymní zdroj z EU pouze BBC potvrdil, že se schůzka uskuteční na starém kontinentu. Za osmadvacítku ji povede šéfka zahraniční služby Catherine Ashtonová, za Ukrajinu ministr zahraničí Andrij Deščycja a za USA a Rusko jeho protějšci John Kerry a Sergej Lavrov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí Ashtonové k tomu řekla, že „pokračují diplomatické snahy s cílem deeskalovat situaci na Ukrajině“.

Evropská unie také podle Reuters zřídila zvláštní podpůrnou skupinu pro Ukrajinu. Má pomoci Kyjevu se stabilizací ekonomiky a vyřešením politické krize. Podle ČTK skupinu desítek odborníků povede český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Za úkol mají vypracování priorit, na něž se má vláda, která vzejde z květnových voleb, zaměřit.

Sbližování s EU

EU s Kyjevem už po pádu vlády Viktora Janukovyče podepsala první část asociační dohody. Zbývá ještě dohodnout a podepsat kapitoly o obchodu a investicích. Asociační dohoda je předstupněm pro vstup Ukrajiny do Evropské unie. Ne vždy ale nutně předpokládá začlenění do evropského bloku. [celá zpráva]

Západ a Ukrajina jsou s Ruskem ve sporu kvůli nové vládě v Kyjevě i následnému odtržení Krymu od Ukrajiny a jeho přičlenění k Ruské federaci. Moskva legitimitu nové vládnoucí garnitury na Ukrajině neuznává a změnou mocenských poměrů vysvětluje anexi Krymu s většinou ruského obyvatelstva. Rusové na poloostrově byli podle ní Kyjevem ohrožováni.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Rusko Ukrajinu varuje před sbližováním se s EU i Severoatlantickou alianci. Její představitelé včetně amerického prezidenta Baracka Obama ovšem vylučují možnost přijetí Kyjeva za člena NATO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám