Hlavní obsah

Doněčtí separatisté se zřekli nezávislé republiky, nezískali podporu

– Doněck • Aktualizováno

Výbor vlasteneckých sil Donbasu vydal v úterý prohlášení, ve kterém ruší pondělní vyhlášení nezávislé Doněcké republiky. Proti jejich pondělnímu kroku se zvedla vlna protestů.

Foto: Alexander Ermochenko, ČTK/AP

Barikáda před budovou místní správy v Doněcku, kterou obsadili separatisté

Článek

„V souvislosti s událostmi posledních dní jsme obdrželi mnoho stížností občanů, kteří vyjadřovali svůj nesouhlas s vyhlášením Doněcké republiky a s jejím připojením k sousednímu státu stejně jako s uskutečněním referenda bez adekvátního zákonného rámce,“ vysvětlil výbor, podle něhož by oblast měla zůstat součástí Ukrajiny.

Separatisté plánovali připojení Doněcké lidové republiky k Rusku. Mělo se o tom do 11. května uskutečnit referendum. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodl postoj horníků

Proti separatistům se tvrdě postavili horníci, řekl předseda jejich nezávislého odborového svazu Nikolaj Volynko s tím, že se je separatisté pokusili přesvědčit, aby vstoupili do stávky, ale neuspěli.

Podle něj poskytli horníkům falešné informace. „Psychotici, zombíci. Říkali, že budou větší penze. Z čeho?“ dodal Volynko s poukazem, že se Rusům na Krymu zatím zvýšit penze nepodařilo, i když to byl slib ruských iredentistů.

Zmínil, že separatisté vytáhli i otázku, „kdo koho živí“ na Ukrajině. Jde o tezi, že průmyslový západ doplácí na zemědělský východ. „To je sovětský mýtus. Koho živíme, když je celý průmysl kaput?“ řekl Volynko.

Volynko ale současně uvedl, že separatisty musely podněcovat některé úřady a podporovat je složky bezpečnostních sil: „Jak to, že obsadili SBU? Představte si za sovětských dob obsadit KGB a jít tam jako do obchodu...“

Separatisté opustili okupovanou budovu

Separatisté během úterý sami opustili budovu tajné služby SBU, kterou v noci na pondělí obsadili. Vrátili se do ní bezpečnostní síly, uvedla agentura Interfax-Ukrajina.

„Nyní jsou zaměstnanci ve svých kancelářích a provádějí vyšetřování obsazení budovy a překvalifikovávají trestný čin z nepokojů na svržení ústavního řádu,“ uvedl zástupce SBU a potvrdil, že sklad zbraní byl otevřen. Nebyl ale schopen uvést, kolik zbraní zmizelo. Řekl jen: „Zmizely, to je jisté.“

Reklama

Výběr článků

Načítám