Hlavní obsah

Ruské síly na Krymu připravovaly provokaci, aby mohly zasáhnout, tvrdí Putinův poradce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bývalý poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Andrej Illarionov uvedl v rozhovoru pro televizní kanál 1+1, že Rusko na Krymu plánovalo provokaci, která měla oprávnit zásah na poloostrově. Podle něj byly na Krym vyslány ruské speciální síly, které měly zabíjet ruské vojáky a ruskojazyčné obyvatele, aby se tak oprávnil ruský zásah.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruští vojáci na Ukrajině.

Článek

„Na území Ukrajiny se už nachází několik jednotek ruských sil speciálního nasazení. Nejen titušky (provokatéři spojení se speciálními jednotkami) a ruští turisté, kteří vyvěšují vlajky na úřady, ale i skupiny ruských speciálních jednotek, jejichž úkolem je zahájit palbu a zabíjet ruské občany a ruské vojáky sloužící na území Ukrajiny (na základně Černomořské flotily) s cílem vyvolat provokace,“ řekl bývalý poradce.

Dodal, že stejně postupovaly ruské speciální síly v Gruzii a Jižní Osetii. Tam podle něj byla nalezena těla zabitých důstojníků, která byla ukázána na důkaz toho, že Gruzíni zabíjeli Rusy.

Illarionov podle webu Kyivpost dále uvedl, že oprávnit zásah se snaží alespoň ruská televize, která sestřihává záběry z násilných demonstrací v Kyjevě a tvrdí, že jde o záběry z Krymu.

Žádné z jeho tvrzení ohledně Ukrajiny nejde ověřit nebo potvrdit z dalších zdrojů. V Jižní Osetii zahájila útok gruzínská vojska, která se navzdory varování Moskvy rozhodla dostat separatistickou oblast pod kontrolu ústřední vlády. [celá zpráva]

Útok na Ukrajině nepřišel

Z ukrajinského Krymu není v úterý ráno hlášen žádný střet, uvedly BBC a web Kyivpost. Ve čtyři ráno SEČ mělo vypršet údajné ultimátum, které dalo velení Černomořské flotily ukrajinským posádkám, aby se vzdaly. Výhružka byla později dementována ze strany ruské vlády. [celá zpráva]

Hrozbu potvrdil webu Kyivpost zdroj z ukrajinských tajných služeb. Jeho redaktoři také slyšeli tuto výzvu z paluby ruské válečné lodě v Sevastopolu, kde použili megafon, aby varovali ukrajinskou posádku v přístavu.

Ruská vláda ale opakovaně tuto hrozbu v pondělí večer popírala. I web Kyivpost nyní pracuje s variantou, že mohlo jít o prvek psychologické války.

Na Krymu zatím žádné výstřely nepadly. Zasahujícím rusky mluvícím vojákům v neoznačených uniformách, kteří postupně obkličovali ukrajinské posádky a základny, se nikdo nebránil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám