Hlavní obsah

Státní pokladna byla vyloupena, řekl nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Kyjev
Aktualizováno

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve čtvrtek po schválení prozatímní vlády varoval, že země je v krizi. Obvinil svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, že ze země vyvezl peníze a kasa je prázdná.

Foto: Profimedia.cz

Arsenij Jaceňuk

Článek

„Státní pokladna byla vyloupena a je prázdná.“ řekl Jaceňuk a dodal: „37 miliard dolarů z půjček zmizelo neznámo kam.“

Podle něj za tři vlády Janukovyče z Ukrajiny byla „částka 70 miliard dolarů vyvedena z ukrajinského finančního systému na offshoreové účty“.

"Naše země je na pokraji hospodářského a politického kolapsu," konstatoval po získání parlamentní podpory v projevu Jaceňuk a zopakoval, že jeho vláda bude muset přijmout řadu nepopulárních opatření. [celá zpráva]

Jaceňuk rovněž varoval před hrozbami vůči ukrajinské územní celistvosti a slíbil, že bude usilovat o evropskou integraci země: „Budoucnost Ukrajiny je v Evropě a Ukrajina se stane členem Evropské unie.”

Apeloval i na Moskvu: „Rusové, nebojujte proti nám. Jsme přátelé. Jsme partneři.”

Prozatímní vláda 

Nová koaliční vláda, na které se dohodli zástupci dosavadních opozičních sil, byla schválena 250 hlasy z 450. Navržení proevropského Jaceňuka jako šéfa přechodné vlády a několika kandidátů na ministry oznámila už ve středu večer na kyjevském náměstí Nezávislosti desetitisícům účastníků protestů takzvaná rada Euromajdanu.

Hlavní část nové koalice tvoří dosavadní významné opoziční strany, jako jsou Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, Udar někdejšího boxera Vitalije Klička a nacionalistická strana Svoboda populisty Oleha Ťahnyboka.

Ministrem financí je bývalý guvernér centrální banky Oleksandr Šlapak. Ministrem zahraničí se stal Andrij Deščycja a bývalý velitel námořnictva Ihor Teňuch se stal ministrem obrany.

Pomoc MMF

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová potvrdila žádost Ukrajiny o půjčku. Fond už dříve slíbil pomoci.

Nový ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak doufá, že už příští týden přijede do Kyjeva delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF). "Hovořit o částce a lhůtách je zatím brzy, ale už dnes jsme MMF požádali o vyslání mise a doufáme, že tady bude příští týden," citovala agentura Interfax ukrajinského ministra. "Požádáme minimálně o 15 miliard dolarů."

Lagardeová vzápětí potvrdila, že v nadcházejících dnech na Ukrajinu přijede její speciální tým. I když částka odpovídá už dříve slíbené pomoci MMF, kterou Janukovyč odmítal, neboť byla podmíněna zrušením dotací na energie pro koncové zákazníky, podle Šlapaka se bude dojednávat nová půjčka zřejmě i s novými pddmínkami.

Volby ještě letos

Jaceňukův kabinet by měl zemi spravovat do předčasných parlamentních voleb. Jejich termín zatím stanoven nebyl, ale podle médií připadá v úvahu červen nebo říjen. Předčasné prezidentské volby se z rozhodnutí parlamentu uskuteční 25. května.

Související témata

Foto: Reuters

Prezidentský palác v Kyjevě

Foto: ČTK/AP

Arsenij Jaceňuk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám