Hlavní obsah

Ukrajina má nového hrdinu. Vyhnal prezidenta

Právo, sw
Kyjev

Hrdinou posledních dní se na Ukrajině stal dosud neznámý demonstrant, který v pátek večer z tribuny Majdanu vyhlásil prezidentu Janukovyčovi ultimátum: buď demise do druhého dne, nebo útok.

Foto: Vitaliy Nosach, Reuters

Volodymyr Parasjuk sebral mikrofon Vitaliji Kličkovi a vyzval ke svržení Janukovyče.

Článek

Volodymyr Parasjuk (26), vystudovaný ekonom ze Lvova, tak otevřeně vyzval k porušení dohody, kterou předtím pracně vyjednávalo trio unijních ministrů zahraničí. Majdan jeho slova bouřlivě podpořil a krátce poté už Janukovyč letěl z Kyjeva na východ.

Dokázat přímou souvislost mezi Parasjukovým vystoupením a prezidentovým útěkem bude možné jen těžko, podle mnohých ale právě toto ultimátum donutilo Janukovyče opustit metropoli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smutek na náměstí Nezávislosti v KyjevěVideo: Reuters

Na pódiu právě lídr strany UDAR Vitalij Kličko vysvětloval demonstrantům dohodu, již opozice s režimem krátce předtím stvrdila.

Majdan ale neskrýval rozladění. Vtom na scénu vystoupil Parasjuk, velitel jednoho z protivládních oddílů, a vzal Kličkovi mikrofon.

„Přátelé, nechci být upovídaný. Nechci tu vést hloupé řeči, jakými nás krmí už dva a půl měsíce. Nevěřím ve všechny ty složité politické procesy, o nichž oni mluví. O život přišlo 77 lidí – a oni se domlouvají,“ hřímal z pódia.

„Podpořte, prosím, jednu věc. Hovořím za svůj oddíl, v němž je i můj otec, který sem přijel. Jestli zítra do deseti ráno nevystoupíte s prohlášením, aby Janukovyč odstoupil, přísahám, že půjdeme ozbrojeni do útoku,“ prohlásil.

Dav jeho prohlášení bouřlivě podpořil. Druhý den v 10 hodin dopoledne už ale bylo jasné, že prezidentova kariéra skončila.

Reklama

Související témata:

Související články

Janukovyč žil s milenkou, tvrdí novinář

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nežil ve svém opulentním sídle Mežyhirja na okraji Kyjeva se svou manželkou Ljudmilou, ale s 39letou Ljubov...

Výběr článků

Načítám