Hlavní obsah

Tymošenkové se otevírá cesta na svobodu, parlament změnil zákon

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští poslanci v pátek schválili zákon umožňující osvobodit vězněnou vůdkyni opozice, bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou. Parlament podle agentury ITAR-TASS hlasy 310 zákonodárců zrušil trestnost skutku, za který byla expremiérka odsouzena na sedm let do vězení.

Článek

"Pusťte Juliji!" skandovali poslanci. Davy lidí na kyjevském náměstí Nezávislosti na rozhodnutí parlamentu zareagovaly jásotem a ovacemi.

Parlament přijal zákon číslo 2023, kterým se mění trestní zákoník. Vypadl z něj paragraf, podle kterého byla odsouzena Tymošenková, kterou potrestali za podpis nevýhodné smlouvy o nákupu ruského plynu v době plynové krize, kdy Rusko přerušilo dodávky plynu od Evropy přes Ukrajinu.

Zákon byl upraven tak, aby odpovídal článku devatenáct konvenci OSN proti korupci. Změnily se v něm články 364 a 365, které byly s úmluvou v rozporu. Podle druhého byla bývalá premiérka odsouzena.

Šéf strany Tymošenkové Otčina Arsenij Jaceňuk vyzval prezidenta Viktora Janukovyče, aby zákon "okamžitě a bezodkladně" podepsal. Ale podle advokáta bývalé premiérky Serhije Vlasenka bude kromě zákona zapotřebí ještě příslušné rozhodnutí soudu, aby jeho klientka mohla vyjít z vězení.

Zákon byl přijat krátce poté, co se podařilo najít východisko z krize, kterým budou předčasné volby a omezení pravomocí prezidenta. [celá zpráva]

Politicky motivovaný proces

Tymošenková byla v říjnu 2011 odsouzena k sedmi letům vězení za zneužití pravomocí při vyjednávání plynového kontraktu s Ruskem. Soud ji uznal vinnou, že zemi záměrně poškodila souhlasem s nevýhodnými cenami plynu.

Soudce uvedl, že Tymošenková svojí činností při podpisu dohod o plynu v roce 2009 způsobila státní energetické firmě Naftogaz škodu 1,5 miliardy hřiven (3,4 miliardy korun). [celá zpráva]

Verdikt kritizoval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Uvedl, že proces byl politicky motivován a že Ukrajina porušila čtyři paragrafy evropské úmluvy o lidských právech. Tymošenková byla nezákonně zadržena i vězněna, uvedli soudci.

Foto: Alexander Prokopenko, Reuters

Tymošenková se ve středu dostavila k soudu s kyticí od příznivců.

Ve vězení se výrazně zhoršil zdravotní stav Tymošenkové, museli ji vyšetřit němečtí experti. Expremiérka také opakovaně držela hladovku.

Loni Evropská unie podmiňovala podpis asociační dohody právě propuštěním Tymošenkové nebo alespoň tím, že ji umožní léčit se v zahraničí.. Od podpisu ale na poslední chvíli prezident Viktor Janukovyč odstoupil, protože ji považoval za ekonomicky nevýhodnou, neboť neřešila dluhy Ukrajiny. [celá zpráva]

Jeho krok ale vyvolal na konci listopadu bouřlivé protesty, které trvají až do dneška. [celá zpráva]

Další stíhání Tymošenkové

Tymošenkové hrozí další soudy. Obvinění se týkají údajného zneužití peněz z veřejných zdrojů a z daňových úniků a defraudace z dob, kdy stála v čele společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU).

Firma JESU, která se zabývala prodejem a distribucí ruských energetických surovin na Ukrajině, podle ruských i ukrajinských vyšetřovatelů neuhradila platby za dodaný ruský plyn, dluh firmy převedla na stát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám