Hlavní obsah

Agentura S&P snížila ratingy Ukrajiny do podřadné kategorie

– New York • Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s v úterý srazila hodnocení úvěrové důvěryhodnosti Ukrajiny do podřadné kategorie C. Zdůvodnila to eskalující politickou krizí v zemi a upozornila, že úvěrovou známku může podle vývoje situace dál zhoršit.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Demonstranti zůstávají v ulicích Kyjeva i přesto, že premiér Azarov podal v úterý demisi.

Článek

Rating dlouhodobých devizových závazků S snížila o jeden stupeň z B- na CCC+ a známku pro krátkodobé závazky zhoršila na C z dosavadního B. Nové ratingy mají negativní výhled, což znamená možnost dalšího zhoršení.

"Ukrajina nyní podle našich kritérií vykazuje charakteristiky ´strádající společnosti s oslabenými politickými institucemi´, což snižuje schopnost vlády včas obsluhovat dluhy," uvedla S podle agentury Reuters.

Negativní výhled podle agentury odráží možnost dalšího zhoršení schopnosti obsluhovat dluh v důsledku měnící se politické situace.

Nejistá podpora Ruska?

S rovněž poukázala na riziko v případě, že by padla vláda prezidenta Viktora Janukovyče. V takové situaci by byla dosavadní finanční podpora ze strany Ruska, o niž se nyní Ukrajina opírá, méně jistá, uvedla agentura.

Janukovyčovo rozhodnutí nepodepsat dohodnutou přístupovou smlouvu s Evropskou unií a soustředit se na spolupráci s Moskvou vyvolaly v Kyjevě před dvěma měsíci protesty, které se od té doby změnily v masové a stále radikálnější protivládní hnutí.

V úterý rezignoval na funkci premiér Mykola Azarov a parlament na mimořádné schůzi zrušil nedávno přijaté zákony, které opozice považuje za nedemokratické. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rozdělení Ukrajiny má kořeny v historii

Demonstrace, které v únoru 2014 vedly k pádu vlády prezidenta Viktora Janukovyče, i následné turbulence jasně ukázaly, jak hluboká je propast mezi proruským...

Výběr článků

Načítám