Hlavní obsah

Viceprezident USA varoval před parlamentní schůzí Janukovyče, aby nepoužil sílu

Washington/Kyjev

Americký viceprezident Joe Biden v noci na úterý telefonickém rozhovoru varoval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče před vyhlášením výjimečného stavu či přijetím jiných tvrdých bezpečnostních opatření, které by jen zhoršily situaci a „zavřely prostor pro pokojné řešení politické krize”. Volal mu před úterním klíčovým zasedáním parlamentu, které může situaci v zemi vyřešit poklidnou cestou.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Biden zdůraznil, že nelze déle ztrácet čas, a vybídl Janukovyče, aby stáhl pořádkové policejní jednotky a spolupracoval s opozicí na přijetí okamžitých opatření, které by snížily napětí mezi demonstranty a vládou. Vybídl jej také k odvolání „protidemokratických zákonů” během dnešní mimořádné schůze parlamentu.

Janukovyč během pondělní čtyřhodinové schůzky s opozičními předáky souhlasil s propuštěním zadržených a zrušením sporných zákonů omezujících svobodu projevu, která prosadila v půlce ledna vládní většina. [celá zpráva]

Prohlášení z pondělní schůzky se také nijak nezmiňovalo o výjimečném stavu, jehož vyhlášením hrozili ministři z vlády podléhající Janukovyčovi. [celá zpráva]

V úterý se sejde na mimořádném zasedání parlament. Pozice jednání označuje za „den posledního soudu”. Pořad jednání nebyl předem přesně stanoven, podle místních komentátorů ho mají dohodnout předsedové hlavních politických stran. Nejistota podle médií vyvolává divoké spekulace o silovém řešení či o sjednávání zákulisních dohod.

V úterý se sejde na mimořádném zasedání parlament. Pozice jednání označuje za „den posledního soudu”. Pořad jednání nebyl předem přesně stanoven, podle místních komentátorů ho mají dohodnout předsedové hlavních politických stran. Nejistota podle médií vyvolává divoké spekulace o silovém řešení či o sjednávání zákulisních dohod.

Janukovyč minulý týden slíbil, že parlament projedná reformu protidemokratických zákonů schválených v polovině ledna, amnestii pro zadržené demonstranty, úpravu prezidentských pravomocí a reformu vládního kabinetu. Návrh prezidenta, aby opoziční lídři Arsenij Jaceňuk a Vitalij Kličko obsadili klíčové vládní posty, opozice odmítla.

Parlament čekají obtížná jednání

Opoziční strany jsou v parlamentu v menšině a na vyhlášení mimořádných parlamentních nebo prezidentských voleb nemají dostatek hlasů. Vládní Strana regionů se při hlasování opírá o hlasy komunistů a řady nezařazených poslanců. Opozice se své záměry často snaží prosadit blokádou řečnické tribuny či celého jednacího sálu. „Ve sněmovně se může stát cokoli, počínaje zatčením opozičních vůdců přes vyhlášení výjimečného stavu až po pád vlády,” napsala agentura Unian.

Štáb „národního odporu” vyzval demonstranty mobilizovat v poledne (11:00 hodin SEČ) veškeré síly na centrálním kyjevském Náměstí nezávislosti. Opoziční aktivisté by měli podpořit poslance v jejich snaze „odvrátit konfrontaci, obnovit občanská práva a vrátit se k jednání s Evropskou unií”.

Během klíčové parlamentní schůze bude v Kyjevě pobývat eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle, není ale zřejmé, zda se schůze přímo zúčastní. Účast na jednání plánuje šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok a řada europoslanců. Mezi hosty schůze budou i bývalí prezidenti Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko. Večer by měla dorazit i ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová, která měla do Kyjeva přiletět až ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám