Hlavní obsah

V Alpách hrozí po sněžení laviny, lidé jsou bez proudu

Kvůli hustému sněžení v předchozích dnech hrozí v Tyrolsku a Korutanech laviny. V pátek vydaly úřady varování rekreantům, aby neopouštěli vyznačené sjezdovky. Těžký sníh v Tyrolsku také lámal stromy, které strhaly elektrická vedení, a tisíce domácností se ocitly bez proudu. Podobná situace panuje i ve Švýcarsku a na severu Itálie, kde lavina zabila lyžaře.

Foto: Karl Mathis, ČTK/AP

Švýcar v Ruerasu odstraňuje sníh z auta

Článek

Na východě Tyrolska, na jihu Ötztalských Alp a ve Stubaiských Alpách na pomezí Rakouska a Itálie spadl za poslední tři dny až metr sněhu. Lavinové nebezpečí tam na pětistupňové škále už dosahuje stupně tři, což představuje značné riziko sesuvu.

V tyrolském Söldenu se v pátek dopoledne lavina už utrhla.

Pod masou mokrého sněhu se v Tyrolsku zlomilo už množství stromů, které poškodily elektrická vedení. Bez proudu podle pátečního sdělení distributora zůstávalo okolo 3300 domácností.

Foto: Arno Balzarini, ČTK/AP

Obyvatelé švýcarského Ruerasu odstraňují záplavy sněhu

Silné sněžení zasáhlo též Švýcarsko, zejména kanton Grisons.

Několikahodinové výpadky dodávek elektřiny způsobilo husté sněžení také v severoitalských Dolomitech a postihly i vyhlášené zimní středisko Cortinu d'Ampezzo. V Janově kvůli zimnímu počasí nemohly dočasně vyplouvat trajekty, vícero letů muselo být přesměrováno na jiná letiště a řada tranzitních tahů přes Alpy zůstala uzavřena.

V severoitalském lyžařském resortu Bardonecchia nedaleko francouzských hranic zavalila lavina čtyřiadvacetiletého skialpinistu z Francie, který s bratry lyžoval mimo sjezdovky. Muže se záchranářům sice podařilo dostat do nemocnice, tam však zemřel. Policie podle APA vyšetřuje jeho bratry kvůli zabití z nedbalosti. Podezírá je, že svým neopatrným chováním strhli lavinu, která jejich sourozence zasypala.

Reklama

Výběr článků

Načítám