Hlavní obsah

Schwarzenberg podpořil v Kyjevě demonstranty, nikdo z vlády se s ním nebavil

Praha

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v neděli odpoledne vrátil z jednodenní návštěvy Ukrajiny, kde v Kyjevě podpořil demonstranty, kteří se hlásí k integraci s Evropou. Nynější předseda sněmovního zahraničního výboru uvedl, že situace na místě mu připomněla události z listopadu 1989 v tehdejším Československu. Z představitelů ukrajinské vlády nikdo neprojevil zájem se s ním setkat, řekl.

Foto: Pavel Bucek, ČTK

Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg 14. prosince na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Článek

„Viděl jsem ten tábor na Majdanu (náměstí Nezávislosti), což bylo zajímavé. Moc mi to připomínalo situaci u nás řekněme v listopadu, v prosinci 1989. Oni tam už vydrželi v tomto zimním počasí přes měsíc. Ti kluci a holky jsou opravdu obdivuhodní,“ řekl Schwarzenberg.

Ukrajinci již několik týdnů protestují proti rozhodnutí místní vlády odložit podpis dohody o přidružení země k Evropské unii. Situaci koncem listopadu vyhrotil policejní zákrok na náměstí Nezávislosti s desítkami zraněných a zatčených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedělní demonstrace v KyjevěVideo: Reuters

Na Ukrajinu se Schwarzenberg vydal, jak řekl, aby vše viděl „z první ruky“ a přesvědčil se, jak situace vypadá. Děním na Ukrajině se má v pondělí zabývat zahraniční výbor české Sněmovny.

Chybí jednotné vedení

Rozdíl mezi Ukrajinou nyní a listopadem 1989 ale vidí v tom, že Ukrajinci nemají jednotné vedení.

„U nás se velmi rychle ustanovilo Občanské fórum, mluvčím byl Václav Havel, to tam ještě chybí,“ dodal bývalý šéf české diplomacie.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Nedělní masová demonstrace proti vládě na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

V Kyjevě mluvil s demonstranty i místními novináři a s jedním ukrajinským diplomatem. Se zástupci ukrajinského vládního kabinetu se nesetkal.

„Představitelé vlády neprojevili větší chuť se se mnou setkati,“ řekl k tomu Schwarzenberg.

Pokud jde o další vývoj, lidé na náměstí jsou prý jen „částečně optimističtí“. Obávají se, že přijdou tvrdé represe. „Mluvil jsem s několika zadrženými, kteří jsou prozatím propuštěni. Trestní stíhání ale nadále pokračuje. Kvůli tomu, že byli jen na demonstraci, by si mohli odsedět pár let. To mi dělá starosti,“ uvedl Schwarzenberg.

Dialog jako řešení

Řešení situace vidí v rozhovorech mezi všemi stranami. Ukrajinský prezident by měl podle Schwarzenberga přistoupit na kompromis s opozicí.

„Ten takzvaný kulatý stůl se vůbec nekonal, z Majdanu tam nikdo nebyl, jen takoví quasi mluvčí, kteří s tím neměli co dělat,“ prohlásil český poslanec.

„Myslím, že musíme velmi pozorně sledovat situaci. Kdyby tam došlo k násilí, pak musíme ihned zakročit,“ řekl bez bližších podrobností Schwarzenberg. Praha by podle něj měla rovněž přispět k tomu, aby se obnovily rozhovory s Ukrajinou o přidružení k EU, které Brusel pozastavil, a aby se hovořilo s opozicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Janukovyč chce podle Ashtonové do EU

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová ve čtvrtek prohlásila, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií...

Výběr článků

Načítám