Hlavní obsah

Ruský parlament dostal od Putina návrh amnestie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí předložil Státní dumě, tedy dolní komoře parlamentu, návrh amnestie k 20. výročí ruské ústavy. Stanice Echo Moskvy odhadla, že místo zprvu předpokládaných až 100 000 vězňů se amnestie dotkne jen asi 20 000 lidí.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Nicméně podle tisku by amnestie mohla pomoci vězněným punkerkám skupiny Pussy Riot nebo stíhaným aktivistům organizace Greenpeace, nebude se ale vztahovat na Putinovy oponenty Michaila Chodorkovského či Alexeje Navalného.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov označil za "mimořádně předčasné" všechny spekulace, na koho konkrétně se amnestie bude vztahovat.

Všeobecně se ale předpokládá, že mezi amnestovanými nebude někdejší nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij, který už deset let pyká za údajnou zpronevěru či za politické ambice. Nebude mezi nimi asi ani Putinův hlavní soupeř na politické scéně, opoziční bloger Alexej Navalnyj, který letos dostal podmíněný trest za údajný podvod.

Amnestie se podle listu Izvestija má vztahovat na členky skupiny Pussy Riot, odsouzené za předvolební výtržnost v kostele, či na aktivisty mezinárodní ekologické organizace Greenpeace, zadržené při protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě.

Poslanci by měli návrh amnestie schválit do konce roku. Její realizace může pak trvat dalších šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám