Hlavní obsah

Na Slovensku omezují houbaření, hovoří se o povolení pro vstup do lesa

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Houbaři na Slovensku se obávají, že při vstupu do lesa budou mít povinnost informovat o tom jeho majitele. Připravovaná novela zákona o lesích totiž zavádí tuto novinku v případě, že návštěvník vstupuje do lesa za účelem zisku. Podle některých by se to mohlo týkat například houbaření či fotografování.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Běžnému turistovi v žádném případě nehrozí ztížení přístupu do lesa. Navrhované změny se týkají pouze činností za účelem dosažení příjmu využitím lesa jiným než jeho vlastníkem,“ řekl Právu ředitel komunikačního odboru slovenského ministerstva zemědělství Peter Hajnala.

Podle deníku Pravda se však může stát, že za určitých okolností bude muset zájemce o výlet do lesa navštívit katastr, aby vypátral vlastníka lesa. S ním by měl dohodnout podmínky výletu. Majitel by mohl za určitých okolností žádat peníze za pronájem svého pozemku.

Hrozba pro houbaře i fotografy

Novela předložená ministerstvem zemědělství podle Pravdy nekonkretizuje, na jaké činnosti bude potřeba povolení majitele lesa. Podle ochranářů hrozí, že i při nevinném houbaření nebo fotografování lesních zátiší se turista bez povolení majitele neobejde. Dnes platí pouze povinnost nahlásit majiteli lesa organizování sportovní nebo turistické akce s účastí nad 500 osob.

Juraj Vanko z Unie regionálních sdružení vlastníků nestátních lesů Slovenska ubezpečuje, že běžný turista se žádného omezování obávat nemusí. „Pokud však chce někdo na mém pozemku pořádat například technoparty a vybírat vstupné, musí mě oslovit. Já mu musím na ten čas pozemek pronajmout a za ten pronájem mi něco zaplatí,“ říká. Vanko odmítá, že by se změny dotkly například houbařů.

Ochrana lesů, nebo zdroj peněz?

Předseda unie diecézních lesů Jozef Jendrucha tvrdí, že jde spíš o udržení pořádku v lese než o finanční přilepšení. „Při akcích, které se v lese konají, dochází někdy k výrazným poškozením a účastníci tam zanechávali odpadky. Po schválení zákona tam bude zpětná kontrola,“ dodává.

Ekolog Róbert Oružinský se obává, že vlastníci lesů budou novou pravomoc zneužívat. Novela totiž podle něho přesně neurčuje, při jakých aktivitách bude povolení potřebné. „Pokud někdo sebere hřib nebo udělá fotografii a někde ji zveřejní, dělá to za účelem zisku. Pokud měli tvůrci novely na mysli pouze vstupné z technoparty, tak to měli uvést do zákona,“ uvedl Oružinský.

Novelu zákona o lesích schválila vláda premiéra Roberta Fica, a pokud ji na nejbližším zasedání schválí parlament, bude platit od Nového roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám