Hlavní obsah

Babiš to všem natřel, nejbohatší Slovák králem voleb v Česku, píší na Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská média v titulcích článků věnujících se českým volbám oslavují především úspěch svého rodáka Andreje Babiše, který s hnutím ANO skončil na druhém místě za vítěznými sociálními demokraty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš a vedení hnutí ANO

Článek

„Babiš to všem natřel. Nebohatší Slovák králem voleb v Česku,“ hlásá palcový titulek serveru topky.sk´

Titulek serveru čas.sk zní: Andrej Babiš triumfuje. „Největším vítězem voleb je Slovák Babiš. Bez jeho podpory zřejmě žádná vláda nevznikne,“ uvedl server čas.sk Zároveň cituje Babiše, který se vyjádřil, že do žádné vlády vstupovat nechce. „Pokud Babiš nezmění svůj deklarovaný názor, bude se funkční a stabilní kabinet sestavovat těžko,“ dodal server.

Babiš v pasti

Nedělní Nový čas vyšel s titulkem Českým volbám kraloval Slovák: miliardář Babiš převálcoval soupeře. List konstatuje, že volby pro Babiše dopadly líp, než se očekávalo. „Strana ANO Slováka Andreje Babiše zažila ohromný úspěch. Slovák bude jedním z těch, kteří by mohli zamíchat karty při sestavování nové české vlády,“ uvedl Nový čas.

Zároveň konstatuje, že Babiš se neočekávaným úspěchem octl vlastně v pasti. „Chtěl pouze poslanecká křesla, ale teď bude rozhodovat o výkonné moci v Česku,“ uvedl nedělník. Politolog Jiří Pehe pro Nový čas řekl, že Babiš bude mít jednoznačně nejsilnější vyjednávací pozici. „Sociální demokracie bez jeho podpory vlastně není schopna vytvořit stabilní vládu. Pokud by neporušila své sliby a nešla by do koalice s ODS, TOP nebo s lidovci,“ uvedl Pehe. Přednostní jednání budou podle politologa probíhat mezi Babišem a ČSSD.

Fico poukazuje na komunisty

Slovenský premiér Robert Fico vidí jasnou příčinu, proč se ČSSD nedaří natolik, jako jeho straně Směr-sociální demokracie na Slovensku: „V Čechách působí velmi silná komunistická strana,“ uvedl Fico, který po posledních volbách mohl na Slovensku sestavit jednobarevný kabinet.

Debakl ODS

Deník Pravda poukazuje na debakl ODS, který se zdá být po skandálu bývalého premiéra Petra Nečase logický. „Neúspěch však utrpěly všechny strany, které si říkají standardní,“ dodává Pravda. „Skutečnými vítězi předčasných voleb jsou Andrej Babiš se svým ANO a Tomio Okamura se svým hnutím Úsvit. Volby daly volný průchod frustraci voličů z celé politické scény. Zvítězily jejich protestní hlasy,“ uvedl deník.

Podle Pravdy předčasné volby v Česku vystavily politické scéně razantní meziúčet. „Jejich výsledkem určitě nebude větší politická stabilita v zemi, to však neznamená, že volby byly zbytečné. Některé takovéto nepříjemné meziúčty bývají nanejvýš užitečné. Především tehdy, pokud každé další prodlužování agonie ´standardní´ scény hrozilo v konečném důsledku mnohem větším výbuchem,“ dodává Pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš je připraven jednat o vládě

Lídr ANO Andrej Babiš je připraven účastnit se jednání o budoucí vládě, pokud bude jeho hnutí osloveno. Babiš to v sobotu večer řekl novinářům, týž den ráno...

Výběr článků

Načítám