Hlavní obsah

Francouzští scientologové musí zaplatit pokutu 15 miliónů za podvod, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nejvyšší odvolací soud ve Francii potvrdil ve středu rozsudek nad pařížskou větví Scientologické církve. Tu soudy nižších instancí v letech 2009 a 2012 odsoudily za podvod v organizované skupině k pokutě 600 000 eur (15,4 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Scientologové byli odsouzeni za podvody, když vylákali desetitisíce eur od nyní již bývalých členů sekty. Vůdce scientologů ve Francii Alain Rosenberg kromě pokuty 30 000 eur dostal i podmíněný trest vězení.

Scientologickou církev založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ronald Hubbard. Jejím hlavním principem je víra v kosmické bytosti, které představují duši každého člověka a neustále se převtělují.

Odpůrci ji označují za sektu nepříznivě ovlivňující myšlení lidí, kteří jsou nuceni zcela podřídit své životy stanoveným pravidlům, přičemž jimi sekta manipuluje, aby od nich získala peníze, a trestá je.

Náboženství versus sekta

Scientologie je uznávána jako náboženství nejen ve Spojených státech, ale také ve Švédsku a Španělsku. Naopak ve Francii, Německu a dalších zemích je kritizována a označována za sektu. V České republice scientologové začali před lety působit jako občanské sdružení. Ministerstvo školství kdysi označilo Scientologickou církev za nebezpečnou sektu.

Ve světě má údajně přes deset miliónů stoupenců, ve Francii asi 45 000. Hlásí se k ní řada amerických celebrit včetně herců Toma Cruise a Johna Travolty.

V posledních letech vyplynuly najevo mnohé kontroverzní postupy této organizace.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám