Hlavní obsah

Řecko se zbaví neonacistického Zlatého úsvitu, odřízne ho od peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká vláda je připravena se zcela zbavit krajně pravicové strany Zlatý úsvit, jejíž čelní představitelé, včetně vůdce a dalších pěti členů parlamentu, byli zatčeni o víkendu kvůli podněcování násilí. V pondělí to oznámil podle agentury AP řecký premiér Antonis Samaras, který se účastnil v New Yorku na soukromém jednání Amerického židovského výboru (AJC).

Foto: John Kolesidis, Reuters

Antonis Samaras

Článek

„Postaráme se o ně a zbavíme se jich. Pro neonacisty není prostor v žádné části demokratického světa. Nemůžeme tolerovat neonacisty nebo jakýkoli druh extremismu, který podkopává demokratické instituce,” řekl Samaras, jehož kabinet učiní vše, aby tohoto cíle dosáhl.

Řecká vláda už jeden z kroků vedoucích k omezení činnosti Zlatého úsvitu naznačila v pondělí. Novelou zákona o financování stran si vytkla cíl zbavit příjmů neonacistickou stranu Zlatý úsvit. Podle AP by stát pozastavil financování parlamentní strany, jejíž vedení nebo poslanci jsou trestně stíháni. V případě odsouzení by pak přerušení činnosti bylo definitivní.

„Demokracie nemůže financovat své soupeře,” řekl místopředseda vlády a ministr zahraničí Evangelos Venizelos. „Proto, když působí zločinecká organizace uvnitř politické strany, musejí přijít sankce týkající se financování.”

Zlatý úsvit, který byl v minulosti jen okrajovou extremistickou skupinou, získal na popularitě během hospodářské krize. Po dvou posledních volbách se straně podařilo dostat do parlamentu necelé dvě desítky poslanců. Za letošní rok by za ně měl Zlatý úsvit dostat od státu více než 870 000 eur (22,4 miliónu Kč).

Příznivce strany ale zabil levicového aktivistu a populárního rappera, což vyvolalo tažení proti straně, která útočila na přistěhovalce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám