Hlavní obsah

Francouzský voják útočil na mešitu, další akci plánoval

Paříž

Ve Francii byl zadržen voják, který plánoval teroristický útok na mešitu. Už dříve menší útok na islámský svatostánek podnikl, uvedla v neděli agentura AFP s odvoláním na ministerstvo vnitra. Třiadvacetiletý muž patřil k lyonské letecké základně.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle prohlášení ministerstva byl zadržen poblíž Lyonu, ale nebylo upřesněno, za jakých okolností. Je vyslýchán zpravodajskou službou DCRI, která má na starosti vnitřní záležitosti. Voják je podezřelý, že shromažďoval zbraně s cílem podniknout teroristický útok a znesvětit mešitu. Plánoval na závěr ramadánu střílet v mešitě na předměstí Lyonu Venissieux.

Podle ministerstva se přiznal, že před rokem už zaútočil na mešitu v Bordeaux, kde ale způsobil jen minimální škody.

Ministerstvo též uvedlo, že má blízko k extrémní pravici. Ministr vnitra Manuel Valls při té příležitosti sdělil, že bude bojovat proti všem formám násilí inspirovaným nejextremističtějšími ideologiemi. Minulý měsíc byly ve Francii zakázány tři ultrapravicové skupiny Třetí cesta, Revoluční nacionalistické mládí a Touha a sen. Jsou podezřelé, že jsou zapleteny do smrti levicového aktivisty Clementa Merika, který byl ubit v Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám